Mijn naam is Semal: architect Paul Semal.

Een erfgoedproject gerealiseerd in 2009 door het kunstenaarscollectief Toer&Taxus (Opwijk) in samenwerking met Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM).

Met de financiële steun van

Vlaamse overheid
Onroerend Erfgoed

FORUM VOOR ERFGOEDVERENIGINGEN VZW


Website samengesteld en onderhouden door Maurice Willocx
Bolstraat 93 1745 Opwijk.
Tel.: 052-35 50 27
E-mail: info@heemkringopwijk.com


De pagina's van deze site hebben een breedte van 1024 pixels.
Voor de meeste pagina's volstaat reeds een schermresolutie van 800x600.

Elk groot beeldbestand (tentoonstellingspanelen en de poster) is opgenomen in een PDF-bestand dat zich opent in een 'in line frame'. Men kan gebruik maken van de zoom- en schuiffuncties in de PDF-lezer.

De externe links en sommige interne links worden in een nieuw venster geopend.


Enkele gebruikergegevens:


BELANGRIJK

Niets van deze sitepagina's mag zonder schriftelijke toestemming van de realisator (Maurice Willocx) overgenomen (weder-)gebruikt, gekopieerd of verspreid worden.

© Maurice Willocx (voor Toer en Taxus en Heemkring Opwijk-Mazenzele) 2009-2010.

Bij elke toegestane overname in geschriften, in een www-website of een andere mediadrager, dient de naam van de auteur, de uitgevers (kunstenaarscollectief Toer&Taxus en Heemkring Opwijk-Mazenzele) en de URL van deze site (http://www.architectpaulsemal.be) vermeld te worden.


 
Van ca. 1925 tot 1943 heeft architect Paul Semal in Opwijk en omgeving een veelzijdig oeuvre achtergelaten. Woningen, scholen, een kerk, melkerijen,...: allemaal gebouwen die vandaag nog opvallend modern ogen door hun soberheid en specifieke vormentaal.

Het kunstenaarscollectief Toer en Taxus heeft,  in samenwerking met Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM), dit oeuvre op een creatieve manier in kaart gebracht en voor het grote publiek ontsloten. Via archiefonderzoek, contact met familieleden, terreinonderzoek en andere middelen is er een oeuvrecatalogus samengesteld die ter beschikking wordt gesteld via een poster en digitaal via een foto-CD, een film-DVD en deze website.

Activiteiten

Foto- en documentententoonstelling

In de turnzaal van de voormalige jongensschool van Nijverseel werd ter gelegenheid van Open Monumentendag (13.09.2009) en OMDjunior (14 en 15.09.2009) in samenwerking met Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) een didactische foto- en documentententoonstelling opgebouwd over het oeuvre van architect Paul Semal.

Tentoonstelling van selectie van kunstwerken

Tijdens Open Monumentendag 2009 konden de bezoekers kennis maken met een kleine selectie werken uit de tentoonstelling ''t is tijd voor ’t jongensschool van Nijverseel' (2007) samen met de tentoonstellingspanelen rond de figuur en het oeuvre van architect Paul Semal.
De kunstwerken ontstonden uit het thema school/tijd/herinnering.

Publicaties

Poster 'Mijn naam is Semal: architect Paul Semal' (100 cm x 70 cm, vierkleurendruk, oplage 350 ex).
Concept en vormgeving: Kris De Plecker.

De leerlingen van de bezoekende klassen aan OMDjunior kregen elk een exemplaar gratis aangeboden.

De poster op deze site: klik hier.

Foto-CD 'Paul Semal Bouwkundige Opwyck' (beperkte oplage)

3 tentoonstellingen:
op zondag 13 september 2009 bezochten talrijke bezoekers uit Opwijk en omgeving volgende tentoonstellingen in de vroegere jongensschool van Nijverseel (Steenweg op Aalst):

-

'Bouwen voor 'Zorg' in Opwijk en Mazenzele', een didactische tentoonstelling samengesteld door Heemkring Opwijk-Mazenzele over 7 zorgmonumenten in Opwijk (waaronder één van de belangrijkste realisaties van architect Paul Semal: de vroegere jongensschool van Nijverseel).

-

'Mijn naam is Semal: architect Paul Semal', een didactische tentoonstelling over het leven en werk van de talentrijke Opwijkse architect Paul Semal, samengesteld door kunstenaarscollectief Toer&Taxus uit Opwijk.

OMD junior:
op maandag 14 en dinsdag 15 september 2009 bezochten enkele klassen uit verschillende Opwijkse scholen de tentoonstelling 'Mijn naam is Semal: architect Paul Semal'. De leerlingen en hun begeleiders werden deskundig rondgeleid doorheen de tentoonstelling.

Tentoonstellingspanelen:
in 11 tentoonstellingspanelen komen de verschillende aspecten uit de architectenloopbaan van Paul Semal aan bod. De leerlingen en hun begeleiders werden deskundig rondgeleid doorheen de tentoonstelling (gidsen: Johan De Bleser, Jan Meeussen, Florent Verberckmoes en Maurice Willocx).
Het oeuvre van Paul Semal werd in een breder kader geplaatst in een tekst door architect Hugo Lejon (Willebroek).

De tentoonstellingspanelen op deze site: klik hier.

Beeldvragen:
bij het bezoek aan de tentoonstelling 'Mijn naam is Semal, architect Paul Semal kregen de leerlingen drie beeldvragen. De antwoorden op deze vragen konden tijdens de uiteenzetting van de verschillende gidsen opgemerkt worden door attente luisteraars. De poster diende voor de gidsen als leidraad bij hun uiteenzetting.

-

Selectie van kunstwerken uit de tentoonstelling ''t is tijd voor ’t jongensschool van Nijverseel' (2007), samengesteld door kunstenaarscollectief Toer&Taxus uit Opwijk

DVD 'Hubert Semal getuigt over zijn vader, architect Paul Semal',… (beperkte oplage)

Op 30 augustus 2009 sprak Hubert Semal over het leven en werk van zijn vader, architect Paul Semal. Een filmische registratie hiervan kan je zien in het filmpje 'Hubert Semal getuigt over zijn vader, architect Paul Semal'. Het filmpje (11:25 min.) op deze site: klik hier.

Aan de DVD zijn enkele filmpjes toegevoegd die voor de tentoonstelling '‘t Is tijd voor ’t jongensschool van Nijverseel' in september 2007 (Meester Gaston …, W.Cinema…, Heimwee…, Meester, meester …). Zij werden gerealiseerd door deelnemende kunstenaars.

Website www.architectpaulsemal.nl.ae

Alle bovenvermelde publicaties zullen integraal of deels beschikbaar zijn op deze website.