Info rechtermuisknop

Volgende pag. of vorige pag.

  

  
  

aaaaaa

Laatste HOM-nieuwsberichten


Gedeeltelijke verplaatsing van de Buurtweg nr. 46 en gedeeltelijke afschaffing van de Buurtweg nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat) - 2
 

Geplaatst op 10-05-2023

Onze opmerkingen, bezwaren en voorstellen in het kader van het openbaar onderzoek (maart-april 2023) betreffende de gedeeltelijke verplaatsing van de Buurtweg nr. 46 en gedeeltelijke afschaffing van de Buurtweg nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat) - 2.

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 19 april 2023.

 

Algemeen. Dossier.

1. Het voorstel van wijziging aan de buurtwegen nr. 78 (afschaffing) en nr. 46 (verlegging) maakte al het voorwerp uit van een vroeger dossier (voorlopige vaststelling gemeenteraad 25-10-2022, openbaar onderzoek nov.-dec. 2022).
Het voorwerp van dit nieuwe dossier (wegen, afschaffing, tracé verplaatsing,…) is hetzelfde gebleven.
De reden voor deze dossierwijziging is in het dossier nergens vermeld.

Algemeen. Weg nr. 46 en weg nr. 78

2. Het gaat hier over delen van de weg nr. 46 en weg nr. 78, hier respectievelijk ‘Bunderweg’ en ‘Vleegweg’ genoemd. Deze delen van de betrokken wegen zijn volledig wederrechtelijk toegeëigend door de respectievelijke en opeenvolgende eigenaars.

3. In dit gebied (Stwg op Vilvoorde-Klei-Mansteen-gemeentegrens met Merchtem) bevinden zich nog een aantal andere buurtwegen (of delen ervan), die eveneens grotendeels onwetmatig ingepalmd zijn door perceeleigenaars (wegen nr. 4 -bedding vroegere staatsbaan-, 45, 46, 61, 90 en 91).

Wij pleiten ervoor om al deze wegen gelijkerwijs aan te pakken om een coherente en goed functionerende oplossing te realiseren.
Wij verwijzen hiervoor onder meer naar de bepalingen van Artikel 3 en Artikel 4 van het Decreet houdende de gemeentewegen.

4. De dossierdocumenten tonen geen enkele waardige motivering voor deze voorstellen voor wijziging van het tracé van de betrokken wegen voor de gemeenschap. Enkel particuliere belangen worden behartigd!

De huidige voorstellen voor afschaffing en verplaatsing van de wegen nrs. 46 en 78 (delen) zijn dan ook in strijd met onder meer Art. 4 1° van het Decreet houdende de gemeentewegen (03/05/2019).

5. Het gemeenteraadsbesluit van 28/02/2023 vermeldt ook ‘Het voorstel van de verlegging en afschaffing werd besproken met de eigenaars van de betrokken percelen, welke akkoord gaan met de verlegging.’ Na navraag door ons (e-mails van 10-11 april 2023) bleken deze akkoorden niet beschikbaar te zijn in het kader van dit openbaar onderzoek. Je zou op zijn minst verwachten dat er toch een verslag is. Blijkbaar niet dus! Is er dan wel een (geldig) akkoord en overeenkomst ?
De gemeenteraad van 28/02/2023 behandelde de afschaffing en verplaatsing van deze wegen zonder het bestaan van deze toch wel essentiële documenten!

Wij stellen ook vast dat het dossier geen enkele aanvraag bevat van een aanpalende grondeigenaar (of pachter of gebruiker) voor wijziging van het tracé van een van deze wegen.

Weg nr. 46

6. Het gemeenteraadsbesluit van 28/02/2023 vermeldt: Volgens de gemeentelijke Werkgroep Trage Wegen biedt het opnieuw openen van de voetwegen een meerwaarde voor de recreatieve wandelaar.
De gemeentelijke Werkgroep heeft echter op geen enkel moment inzage gekregen van het nieuw voorgesteld tracé (langsheen de bestaande velden en met de 9 haakse bochten), en dus ook nooit zijn goedkeuring hiervoor gegeven.

7. De afschaffing van het huidig tracé en vervanging door een nieuwe erg grillige verbinding (labyrint, doolhofachtig) tussen Mansteen en Molenbeekstraat is een uiterst onrealistische oplossing. De nieuwe weg, zigzaggend langsheen huidige perceelgrenzen (bewerkingsgrenzen die slechts tijdelijk kunnen zijn), met maar liefst 9 haakse bochten (90°) over slechts ca. 540 m, zal hoogst oncomfortabel zijn. En ook mogelijk erg onveilig (aanrandingen,…), vooral in de periodes van hoogstaande gewassen op de velden (maïs,…).
Daarenboven is de kans groot dat elke nieuwe mogelijke grenswijziging (percelen, eigenaars, gebruikers, bewerkingsgrenzen,…), het gewijzigd tracé teniet doet.
Wij pleiten voor het behoud van deze verbindingsweg nr. 78 tussen Klei en Molenbeekstraat, op zijn huidige plaats, met (eventueel gedwongen) volledige en comfortabele openstelling over de ganse oorspronkelijke lengte en zonder hindernissen, overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomstige regelgeving.

Eventuele nieuwe mogelijke grenswijziging (percelen, eigenaars, gebruikers, bewerkingsgrenzen,…), moet rekening houden met de bestaande (logische) tracés van de wegen. De bestaande tracés dienen niet zomaar verlegd te worden in functie van elke wijziging aan percelen.

Voorstel voor alternatief:
Wij pleiten voor een onderzoek voor een vervangende verbinding tussen punt F van voorstel weg nr. 46 en punt V van weg nr. 46 (aansluiting verlengde Molenbeekstraat naast woning).
De weg zou dan merkelijk korter zijn, met slechts 4 haakse bochten tussen Mansteen en Molenbeekstraat, en langs perceelsgrenzen lopen.

Weg nr. 78

8. Het gedeelte van de buurtweg nr. 78, tussen Steenweg op Vilvoorde en Molenbeekstraat, wordt gewoon volledig afgeschaft, zonder enige vervanging!
Het gemeenteraadsbesluit van 28/02/2023. Vermeldt ‘De aansluiting van voetweg nr. 78 aan de Klei biedt geen meerwaarde’. Dat de ‘aansluiting kort bij een zeer druk kruispunt is’ (Steenweg op Merchtem aan overkant van Klei) en er ‘geen andere recreatieve verbinding in de buurt’ is (?), doet hier niets ter zake.
Wij menen dan deze weg nr. 78, als verbinding tussen de Klei en de Molenbeekstraat via weg nr. 46) wel degelijk een meerwaarde biedt. Voetgangers kunnen de gevaarlijke en drukke Klei sneller verlaten richting Molenbeekstraat (i.p.v. langs Mansteen,…).

9. Wij pleiten voor het behoud van deze verbindingsweg nr. 78 tussen Klei en Molenbeekstraat, op zijn huidige plaats, met (eventueel gedwongen) volledige en comfortabele openstelling over de ganse oorspronkelijke lengte en zonder hindernissen, overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomstige regelgeving. Eventueel kan voor een nieuwe aansluiting aan Klei geopteerd worden, vermits de bestaande overbouwd is.

Eventuele nieuwe mogelijke grenswijziging (percelen, eigenaars, gebruikers, bewerkingsgrenzen,…), moet rekening houden met de bestaande (logische) tracés van de wegen. De bestaande tracés dienen niet zomaar verlegd te worden in functie van elke wijziging aan percelen.


Het HOM-bestuur wenst dat de 9 bovenstaande opmerkingen, bezwaren en voorstellen opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden.

Wij vragen dat elke opmerking en voorstel onderzocht en gemotiveerd beantwoord wordt.


Situatieplan met delen van de wegen nr. 46 en nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat).

Voorstel van de gemeente nov.-dec. 2022.

Weg nr. 46:
Rood: bestaand (af te schaffen)
Groen (+ rood perceel kant Mansteen): nieuw voorgesteld tracé.

Weg nr. 78:
Rood: bestaand, af te schaffen.

 

21-24 april 2023:  Vrije toegang tot ons digitaal archief en documentatieverzameling.
 

Geplaatst op 19-03-2023

Het overgrote deel van de omvangrijke heem- en geschiedkundige verzameling van Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) is afkomstig van 28 jaar schenkingen (giften) door particulieren en diverse instellingen. Deze geërfde zaken worden zorgvuldig bewaard en in zo ruim mogelijke mate gebruikt voor onze heemkundige werking zoals tentoonstellingen, publicaties, divers heemkundig onderzoek, openstelling via onze HOM-websites,… Met Erfgoeddag 2023 zetten wij nadrukkelijk het deel van onze archief- en documentatieverzameling dat al gedigitaliseerd is en dat op het internet kan geraadpleegd worden in de kijker.
Het betreft honderden boeken en andere geschiedkundige en heemkundige publicaties, tijdschriftartikelen en andere heemkundige bijdragen, vele tientallen bewerkte bronnenbestanden, talloze archief- en documentatiestukken, honderden foto's in de Beeldbank Opwijk, multimediabestanden en diverse Heemkundige lijsten (inventarissen, catalogussen, tentoonstellingsgidsen,...)
- zie lijsten hieronder en HOM-digitaal archief en documentatie.
In het kader van het algemeen jaarthema van Erfgoedweekend 2023 kiezen wij nu duidelijk voor het jaarthema 'Beestig!'.

Normaal kunnen deze zaken enkel door de geregistreerde HOM-leden digitaal geraadpleegd worden.
Als programmapunt van Erfgoeddag 2023 zal deze uitgebreide verzameling van vrijdag 21 tot en met maandag 24 april 2023 volledig vrij en gebruiksvriendelijk beschikbaar gesteld worden voor elke internetgebruiker.

Klik vanaf vrijdag 21 april tot en met maandag 24 april 2023 hier voor directe toegang (met tijdelijke vrije loginnaam 'Opwijk').

Lijsten van gedigitaliseerde en op de website beschikbare bestanden:

- Lijst 'Bewerkte bronnenbestanden'
- Lijst 'Bijkomende heemkundige bijdragen'
- Lijst gepubliceerde archief- en documentatiedocumenten
- Lijst gepubliceerde publicaties (Digitale HOM-bibliotheek)
- Lijst Multimediabestanden (films, diavoorstellingen, geluidsopnamen,...)'
- Heemkundige lijsten (inventarissen, catalogussen, tentoonstellingsgidsen,...)
- Beeldbank Opwijk
Gedeeltelijke verplaatsing van de Buurtweg nr. 46 en gedeeltelijke afschaffing van de Buurtweg nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat)
 

Geplaatst op 10-01-2023

Onze opmerkingen, bezwaren en voorstellen in het kader van het openbaar onderzoek (nov.-dec. 2022) betreffende de gedeeltelijke verplaatsing van de Buurtweg nr. 46 en gedeeltelijke afschaffing van de Buurtweg nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat).

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 22 december 2022.

 

1. Het gaat hier over delen van de weg nr. 46 en weg nr. 78, hier respectievelijk ‘Bunderweg’ en ‘Vleegweg’ genoemd. Deze delen van de betrokken wegen zijn volledig wederrechtelijk toegeëigend door de respectievelijke en opeenvolgende eigenaars.

2. In dit gebied (Stwg op Vilvoorde-Mansteen-gemeentegrens met Merchtem) bevinden zich nog een aantal andere buurtwegen (of delen ervan), die eveneens grotendeels onwetmatig ingepalmd zijn door perceeleigenaars (wegen nr. 4 -bedding vroegere staatsbaan-, 45, 46, 61, 90 en 91). Wij pleiten ervoor om al deze wegen gelijkerwijs aan te pakken om een coherente en goed functionerende oplossing te realiseren.

3. De dossierdocumenten tonen geen enkele waardige motivering voor deze voorstellen voor wijziging van het tracé van de betrokken wegen voor de gemeenschap. Enkel particuliere belangen worden behartigd! De huidige voorstellen voor afschaffing en verplaatsing van de wegen nrs. 46 en 78 (delen) zijn dan ook in strijd met onder meer Art. 4 1° van het Decreet houdende de gemeentewegen (03/05/2019).

4. Het gemeenteraadsbesluit van 25/10/2022 verwijst ook naar een vraag, voorstel en beoordeling van de gemeentelijk Werkgroep Trage Wegen. Na nazicht blijkt dat de voorstellen wel (achteraf) besproken werden, maar dat er geen enkele beoordeling of beslissing van de gemeentelijke Werkgroep volgde.

5. Het gemeenteraadsbesluit van 25/10/2022 vermeldt ook ‘Het voorstel van de verlegging werd besproken met de eigenaars van de betrokken percelen, welke akkoord gaan met de verlegging’. Na navraag bij de gemeenteadministratie (emails 12 en 13/12/2022) blijkt dat ‘De bespreking met de eigenaars is mondeling gebeurd, er kan bijgevolg geen documentatie worden doorgestuurd hieromtrent’. Je zou op zijn minst verwachten dat er toch een verslag is van zoiets. Blijkbaar niet dus! Is er dan wel een (geldig) akkoord en overeenkomst?

Weg nr. 46

6. De afschaffing van het huidig tracé en vervanging door een nieuwe erg grillige verbinding tussen Mansteen en Molenbeekstraat is een uiterst onrealistische oplossing. De nieuwe weg, zigzaggend langsheen huidige perceelgrenzen (bewerkingsgrenzen die slechts tijdelijk kunnen zijn), met maar liefst 10 haakse bochten (90°) over slechts ca. 540 m, zal hoogst oncomfortabel zijn. En ook mogelijk erg onveilig, vooral in de periodes van hoogstaande gewassen op de velden (maïs,…). Daarenboven is de kans groot dat elke mogelijke grenswijziging (percelen, eigenaars, gebruikers, bewerkingsgrenzen,…), het gewijzigd tracé teniet doet.

7. Wij pleiten voor het behoud van deze verbindingsweg nr. 78 tussen Stwg. Op Vilvoorde en Molenbeekstraat, op zijn huidige plaats, met (eventueel gedwongen) volledige en comfortabele openstelling over de ganse oorspronkelijke lengte en zonder hindernissen, overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomstige regelgeving.

Weg nr. 78

8. De aankondiging voor deze wijzigingen aan de buurtwegen spreekt steeds enkel van ‘een gedeeltelijke verplaatsing en verbreding van de voetweg nr. 46-78 (met rooilijnplan)’ (, gemeentelijke website, Infoblad gemeente Opwijk dec. 2022, besluit gemeenteraad 25/10/2022,…). Deze hoofding is wel erg misleidend. Het gedeelte van de buurtweg nr. 78, tussen Steenweg op Vilvoorde en Molenbeekstraat, wordt gewoon volledig afgeschaft, zonder enige vervanging!

9. Wij pleiten voor het behoud van deze verbindingsweg nr. 78 tussen Stwg. Op Vilvoorde en Molenbeekstraat, op zijn huidige plaats, met (eventueel gedwongen) volledige en comfortabele openstelling over de ganse oorspronkelijke lengte en zonder hindernissen, overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomstige regelgeving.


Het HOM-bestuur wenst dat de 9 bovenstaande opmerkingen, bezwaren en voorstellen opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden.

Wij vragen dat elke opmerking en voorstel onderzocht en gemotiveerd beantwoord wordt.


Situatieplan met delen van de wegen nr. 46 en nr. 78 (Mansteen, Klei, Molenbeekstraat).

Voorstel van de gemeente nov.-dec. 2022.

Weg nr. 46:
Rood: bestaand (af te schaffen)
Groen (+ rood perceel kant Mansteen): nieuw voorgesteld tracé.

Weg nr. 78:
Rood: bestaand, af te schaffen.

 

Nieuwe straatnaam voor een gedeelte van de bestaande straat Rodeveld (tussen Steenweg op Dendermonde -N47- en bedrijvenzone De Vlaamse Staak)
 

Geplaatst op 23-05-2022

Onze opmerkingen, bezwaren en voorstellen in het kader van het openbaar onderzoek (tot 29/04/2022) betreffende de nieuwe straatnaam voor een gedeelte van de bestaande straat Rodeveld (tussen Steenweg op Dendermonde -N47- en bedrijvenzone De Vlaamse Staak).

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 19 april 2022.

 

Motivatie voor wijziging van de naam van een gedeelte van de straat Rodeveld

Geen enkel document van het dossier (openbaar onderzoek 2022) vermeldt een motivatie voor de naamwijziging van een deel van de straat Rodeveld.
Ter plaatse stellen wij wel vast dat de delen van de straat (kant Steenweg op Dendermonde en kant huidige Coenstraat-Nijverseelstraat) van mekaar afgesneden zijn door de wegenis van de bedrijvenzone De Vlaamse staak, met uitzondering voor fietsers en voetgangers.
Wij vinden het jammer dan de huidige straat Rodeveld (vroegere Coenstraat – zie hierna) haar volledige authenticiteit en functie verliest en opgesplitst wordt, ten gevolge van de aanleg van deze beperkte bedrijvenzone. Het kon anders!

Historiek

Van oudsher heette de huidige straat Rodeveld, de Coenstraat, en dit van aan de grens met Baardegem (dus ook de huidige straat ’t Luik) tot aan de aansluiting Nijverseelstraat-huidige Coenstraat. De straat was toen correct genoemd naar het perceel ‘de Coen’ dat langs deze straat ligt (huidig kadasternummers H561 – aan huisnr. 20 + hangar + percelen langs zuidoostzijde).      

Voorstellen en beslissing gemeenteraad 22 maart 2022
met
opmerkingen en bezwaren van Heemkring Opwijk-Mazenzele

Voorstel 1 Wagenlos

De wagenlos (‘den waghenweg’) betreft niet de straat Rodeveld (vroegere Coenstraete), maar een koutergat dat er op uitgeeft (richting noordwaarts, huidige Buurtweg nr. 27 -Roodeveldsche baen-, tracé aangepast met aanleg bedrijvenzone) en die geen enkele binding meer heeft met het betrokken deel van de huidige straat Rodeveld.

Dit voorstel kan dus ook voor ons niet weerhouden worden.

Voorstel 2 Halsbroek

Het Halsbroek (Hamerbroek) is gelegen in de Bloksmeer, duidelijk buiten het Rodeveld en helemaal niet rakend aan de betrokken straat.
Halsbroek behelst de huidige percelen H430-432 en H455-463 en ligt aan de overzijde van de Steenweg op Dendermonde, op minstens 150 meter van aan de Steenweg op Dendermonde, op ’t einde van de straat 't Luik en verder richting zuid langs weerszijden van de Buurtweg nr. 35 en tegen de grens met Baardegem (Klokbeek).

Zie Jan Lindemans Toponymie van Opwijk, pag. 175 ‘Bloksmeer’.

Dit voorstel kan dus voor ons absoluut niet weerhouden worden vermits er geen enkele relatie is met het Rodeveld.

Voorstel 3: Ten Horst

Er is geen enkel bewijs dat ‘Ten Horst’ aansluit op de nieuw te benoemen straat – zie Jan Lindemans Toponymie van Opwijk, pag. 175, laatste alinea.

Dit voorstel kan dus ook voor ons niet weerhouden worden.

Besluitend voorstel van Heemkring Opwijk-Mazenzele

Als heemkundige kring hebben wij fundamenteel bezwaar tegen het gebruik van de benaming Halsbroek voor het bewuste deel van de huidige straat Rodeveld (voorlopige vastgelegd door Gemeenteraad 22/04/2022).
De toponiem ‘Halsbroek’ bevindt zich helemaal niet op die plaats! ‘Halsbroek’ is dus voor de bewuste straat een totaal verkeerde naam.

Er is blijkbaar voor het berokken stukje straat geen correcte, duidelijke en waardige plaatsnaam ‘…geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde…’.
Wij stellen dan ook voor af te wijken van de bepaling van Art. 2 §2. van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977 (… bij voorkeur
geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde…), en het betrokken straatgedeelte een neutrale naam te geven. Wij stellen hierbij voor: Verbindingsstraat.
Beter dergelijke neutrale naam dan een totaal verkeerde naam!

 

22-25 april 2022:  Vrije toegang tot ons digitaal archief en documentatieverzameling.
 

Geplaatst op 17-04-2022

Het overgrote deel van de omvangrijke heem- en geschiedkundige verzameling van Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) is afkomstig van 27 jaar schenkingen (giften) door particulieren en diverse instellingen. Deze geërfde zaken worden zorgvuldig bewaard en in zo ruim mogelijke mate gebruikt voor onze heemkundige werking zoals tentoonstellingen, publicaties, divers heemkundig onderzoek, openstelling via onze HOM-websites,…

Met Erfgoeddag 2022 zetten wij nadrukkelijk het deel van onze archief- en documentatieverzameling dat al gedigitaliseerd is en dat op het internet kan geraadpleegd worden in de kijker.
Het betreft honderden boeken en andere geschiedkundige en heemkundige publicaties, tijdschriftartikelen en andere heemkundige bijdragen, vele tientallen bewerkte bronnenbestanden, talloze archief- en documentatiestukken, honderden foto's in de Beeldbank Opwijk, multimediabestanden en diverse Heemkundige lijsten (inventarissen, catalogussen, tentoonstellingsgidsen,...)
- zie lijsten hieronder en HOM-digitaal archief en documentatie.
In het kader van het algemeen jaarthema van Erfgoedweekend 2022 kiezen wij nu duidelijk voor het jaarthema 'Erfgoeddag maakt school!'.

Normaal kunnen deze zaken enkel door de geregistreerde HOM-leden digitaal geraadpleegd worden.
Als programmapunt van Erfgoeddag 2022 zal deze uitgebreide verzameling van vrijdag 22 tot en met maandag 25 april 2022 volledig vrij en gebruiksvriendelijk beschikbaar gesteld worden voor elke internetgebruiker.

Klik vanaf vrijdag 22 april tot en met maandag 25 april 2025 hier voor directe toegang (met tijdelijke vrije loginnaam 'Opwijk').

Lijsten van gedigitaliseerde en op de website beschikbare bestanden:

- Lijst 'Bewerkte bronnenbestanden'
- Lijst 'Bijkomende heemkundige bijdragen'
- Lijst gepubliceerde archief- en documentatiedocumenten
- Lijst gepubliceerde publicaties (Digitale HOM-bibliotheek)
- Lijst Multimediabestanden (films, diavoorstellingen, geluidsopnamen,...)'
- Heemkundige lijsten (inventarissen, catalogussen, tentoonstellingsgidsen,...)
- Beeldbank Opwijk
Bewaren van graven oud-strijders WO I
 

Geplaatst op 10-11-2021

Bewaren van graven oud-strijders WO I

De laatste jaren organiseert het gemeentebestuur van Opwijk vrij regelmatig een opruiming van de grafstenen van de vervallen grafconcessies van de drie gemeentelijke begraafplaatsen.
Bij de opruimactie van deze zomer (vervaldatum voor aanvragen van verlenging van de concessie 20 juli 2021) waren er ook de graven van vier oud-strijders WO I. Het ging in elk van de gevallen over eeuwigdurende grafconcessie die met de wet van 20 juli 1971 omgezet werden naar een 50-jarige concessie.

In overeenstemming met de geldende regelgeving (o.a. art 9 van het Decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004) kan eenieder, dus ook niet-familie of verwanten, bij het vervallen van de bestaande concessie een (gratis) vernieuwing van de concessie aanvragen voor een periode van 50 jaar.
Heemkring Opwijk-Mazenzele ijverde in het verleden al bij herhaling bij het gemeentebestuur voor de erkenning en de bewaring van de graven van oud-strijders, ook voor hen die buiten de ereparken (Opwijk en Droeshout) liggen.

In het kader van de regelgeving deed onze vereniging op 20 juli jl. een aanvraag voor de hernieuwing (voor 50 jaar) van de eeuwigdurende concessie voor elk van de vier begravingen (1 op de begraafplaats Mazenzele en 3 op de begraafplaats Opwijk-Centrum).
Nieuwe vervaldatum van de concessies: 21/07/2071.
De aanvraag door Heemkring Opwijk-Mazenzele gebeurde uiteraard onder voorbehoud dat de familie zelf nog geen aanvraag indiende, wat niet het geval bleek te zijn.

Zo zullen de graven van de vier betrokken oud-strijders WO I de volgende decennia in alle eer en erkentelijkheid bewaard blijven.

Het gaat over, op de begraafplaats Mazenzele:

Meskens Felix
geboren te Mazenzele 25/05/1891
gehuwd met Maria Theresia De Wolf
overleden te Aalst 28/12/1965

en op de begraafplaats Opwijk-Centrum:

Chomé Jules Charles Louis Edmond
geboren te Elsene op 30/05/1848
gehuwd met Marie Nathalie Josèphe Ghislaine Gilliodts
overleden te Opwijk op 14/11/1941

Van der Veken Charles Louis
geboren te Buggenhout op 20/03/1889
gehuwd met Josephina Van Ransbeeck
overleden te Opwijk op 26/08/1959

De Velder Joseph
geboren te Steenhuffel op 23/09/1897
gehuwd met Maria Francisca Vermoesen en met M.S.C. Cleemput
overleden te Opwijk op 25/11/1946

 

Nieuwe straatnaam voor een gedeelte van de bestaande Wallekensweg (deel langsheen de spoorweg).
 

Geplaatst op 26-06-2020

Onze opmerkingen in het kader van het openbaar onderzoek (tot 04/06/2020) betreffende de nieuwe straatnaam voor een gedeelte van de bestaande Wallekensweg (deel langsheen de spoorweg).

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 4 juni 2020.

Het voorstel Broeckehof, als combinatie (samenvoeging) van twee verschillende toponiemen (hier dus (Hof) ten Broecke en Hofveld), lijkt ons erg onnatuurlijk en plaatsnaamkundig niet verantwoord.
Trouwens, de betrokken straat paalt niet of leidt niet naar het vroegere Hof ten Broecke (dat zuidelijker lag, ongeveer halverwege tussen de huidige Wallekensweg en de Beekveldstraat, achter het erf ‘Van Gerwen). Het Hofveld, waarnaar verwezen wordt, ligt nog meer zuidelijker (langs weerzijden van de huidige Ringlaan).

De betrokken straat paalt wel en leidt, langs weerzijden, naar de Krokaard.
Wij stellen voor om de betrokken straat eveneens Krokaard te noemen, als uitbreiding van de bestaande (verkavelings)straat Krokaard die erop aansluit.
Een krokaard is een perceel aan de krook (kromming) van een beek, hier dus van de (oorspronkelijke loop van de) Asbeek.

Indien men, ondanks het voorgaande, vindt dat er geen correcte en passende (historische) plaatsnaam beschikbaar is, opteren wij voor een ‘neutrale’ naam, bijvoorbeeld de naam van een dier, een vogel, een plant of een bloem,… als nieuwe straatnaam.
Het betrokken straatdeel, tussen de Fabriekstraat en de Broekstraat, ligt over haar volledige lengte (ca. 530 m) langs de spoorlijn. Waarom dan niet eventueel de naam ‘Spoorwegstraat’ als nieuwe straatnaam?

25-27 april 2020:  Vrije toegang tot ons digitaal archief en documentatieverzameling.
 

Geplaatst op 23-04-2020

De jaarlijkse Erfgoeddag was dit jaar gepland voor nu zondag 26 april. Met de huidige coronasituatie gaat dit feest echter niet door.
Het was de laatste jaren een gewoonte dat Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) op Erfgoeddag, via internet, vrije toegang gaf tot haar digitaal archief en documentatieverzameling.
Ook dit jaar wordt dit initiatief herhaalt.

Het gaan over vele tientallen boeken en andere geschiedkundige en heemkundige publicaties, tijdschriftartikelen en andere heemkundige bijdragen, tientallen bewerkte bronnenbestanden, talrijke archief- en documentatiestukken, de Beeldbank Opwijk, diverse inventarissen en catalogussen, multimediabestanden,…
Normaal kunnen deze zaken enkel door de geregistreerde HOM-leden digitaal geraadpleegd worden - zie HOM-ledengebied.
Deze uitgebreide (en steeds groeiende) verzameling zal van zaterdag 25 tot en met maandag 27 april 2019 volledig vrij en gebruiksvriendelijk beschikbaar gesteld worden voor elke internetgebruiker.

Klik vanaf 25 april en tot 27 april hier voor directe toegang (met tijdelijke vrije loginnaam 'Opwijk').

Nieuwe straatnaam tussen Broekstraat en Leireken. Openbaar onderzoek febr.-maart 2020.
 

Geplaatst op 03-04-2020

Onze opmerkingen in het kader van het openbaar onderzoek (tot 27/03/2020) betreffende de nieuwe straatnaam tussen Broekstraat en Leireken.

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 27 maart 2020.

Het voorstel ‘Kloppershof’ wijkt af van het principe dat Opwijk hanteert om geen straatnamen te geven verwijzend naar personen of families. Het is niet omdat de fout in het verleden reeds werd gemaakt (Costershof) dat zij nu moet of mag herhaald worden.

Voor de verkaveling tussen Broekstraat en Leireken pleiten wij voor het weerhouden van de oorspronkelijke toponiem ‘Dekenestede’ (onze voorkeur, beter te verstaan) of ‘Bauldeken’.
Zie de publicatie Toponymie van Opwijk, door dr. Jan Lindemans, nr. 40 (pag. 26), nr. 231
(pag. 44) en pag. 168 (Sectie B, Ten Broeke).

Besluit college B&S 27/01/2020 en gemeenteraad 18/02/2020 + situatieplan (pdf)

Gedeeltelijke verplaatsing van de Buurtweg nr. 79 (Nanove). Openbaar onderzoek febr.-maart 2020.
 

Geplaatst op 03-04-2020 en aangevuld met beslissing gemeenteraad 26 mei 2020.

Onze opmerkingen in het kader van het openbaar onderzoek (tot 25/03/2020) betreffende de voetweg (Buurtweg) nr. 79 (Nanove)

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 25 maart 2020.

Het gaat hier niet over ‘te verleggen delen (1-2-3-4) van de weg’, maar om de regularisatie van een al een zekere tijd bestaande toestand, nadat de weg geruime tijd geleden volledig onreglementair verlegd en gedeeltelijk overbouwd werd.

Rooilijnplan (pdf)

Beslissing gemeenteraad 26 mei 2020 (pdf)

Voor meer informatie over Buurtwegen en trage wegen, klik hier.

Gedeeltelijke verplaatsing van de Buurtweg nr. 67 (Nijverseel). Openbaar onderzoek febr.-maart 2020.
 

Geplaatst op 03-04-2020 en aangevuld met beslissing gemeenteraad 26 mei 2020.

Onze opmerkingen in het kader van het openbaar onderzoek (tot 25/03/2020) betreffende de voetweg (Buurtweg) nr. 67 (Nijverseel)

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 27 maart 2020.

Het gaat hier niet over een ‘gedeeltelijke verplaatsing’, maar om een feitelijke afschaffing van de weg nr. 67, A en E-F, over een afstand van ruim 390 meter.

Dat de (theoretische ligging’ van de voetweg niet meer zichtbaar is op het terrein is nogal logisch. De weg werd volledig onreglementair ingepalmd voor tuinen,… en grotendeels overbouwd met serres en andere gebouwen, over een totale afstand van ruim 390 meter.

Wij pleiten voor het behoud van de weg nr. 67, mits verplaatsing, langs de kant van de Coenstraat op de grens tussen de percelen H 6‑v en H 26‑x (dus gedeeltelijk op het oorspronkelijk tracé) of tussen H 26‑v en H 24‑f, en langsheen de Nijverseelbeek (tussen de beek en de waterreservoirs), om aan te sluiten op het resterend deel van de weg nr. 67 en zo op de weg nr. 32 (Hoeksken).

Rooilijnplan(pdf)

Beslissing gemeenteraad 26 mei 2020 (pdf)

Voor meer informatie over Buurtwegen en trage wegen, klik hier.

HOM-doorstart
 

Geplaatst op 21-02-2020

HOM-doorstart

Begin 1984, dus ruim 36 jaar geleden, startte de Heemkring Opwijk-Mazenzele. In de daarop volgende jaren volgden de activiteiten in een druk tempo mekaar op: geschied en heemkundige tentoonstellingen, heemkundige publicaties, voordrachten en presentaties, lessenreeksen, heemkundige wandelingen en rondleidingen, het organiseren van de jaarlijkse Erfgoeddag, van Open Monumentendag en van Open Kerkendag, ruime informatieverspreiding via internet, opvolging van (gemeentelijke) dossiers rond thema’s van heemzorg (bouwkundig en roerend erfgoed, plaatsnaamkunde, sommige aspecten van ruimtelijke ordening, trage wegenbeleid,…). Vaak diende één en ander te gebeuren in minder gunstige omstandigheden.

Enkele toenmalige stichtende leden zijn nu, 35 jaar later, nog steeds bij de bezielende en uitvoerende krachten van de onafhankelijke heemkundige werking in onze gemeente. 

Misschien wordt het tijd om één en ander opnieuw eens te bekijken, met nieuwe inspiratie, toekomstgericht en inspelend op de hedendaagse situaties.

Misschien wil je meewerken aan dit project en zo helpen een nieuwe toekomst te geven aan een strikt onafhankelijke en pluralistische heemkundige werking binnen onze dorpen. Wellicht kan zo een doorstart van de Heemkring gerealiseerd worden.

De nieuwe beweging zal zeker kunnen rekenen op de steun en de ervaring van de oudgedienden van de HOM, van de beschikbare erg ruime archief- en documentatieverzameling, van de ruim ontwikkelde HOM-internetsites,…

Voor verdere info en afspraken, contacteer
Jan Meeussen, Stationsstraat 13, Opwijk – tel. 052-35 67 90, of
Maurice Willocx, Bolstraat 93, Opwijk – tel. 052-35 50 27
of via e-mail
info@heemkringopwijk.net.

Internet: www.heemkringopwijk.net

HOM-lidmaatschap 2020
 

Geplaatst op 02-02-2020

HOM-lidmaatschap 2020

Als lid van de Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) heeft men exclusieve toegang tot alle delen van de HOM-website, dus met inbegrip van de Beeldbank Opwijk, diverse Opwijkse bewerkte bronnenbestanden, bijkomende heemkundige bijdragen, talrijke heem- en geschiedkundige publicaties, delen van het digitaal HOM-archief en –documentatie, multimediabestanden en inventarissen en catalogussen van HOM. Het beschikbaar materiaal wordt regelmatig aangevuld.
Verder krijgt men een heemkundige en genealogische dienstverlening (onder af te spreken voorwaarden) en prijsreducties bij diverse activiteiten en bij nieuwe publicaties van de vereniging.

Het HOM-lidmaatschap bedraagt slechts 2,50 euro per jaar. Men kan op elk moment intekenen en betaalt evenredig met wat nog rest van het lopende jaar. Gelieve het overeenkomstig bedrag te storten op rekeningnummer BE17 0682 1642 5821 van HOM Opwijk.

De toegang tot de delen van de HOM-website die uitsluitend voorbehouden zijn voor de HOM-leden gebeurt met een persoonlijke loginnaam. Eerstdaags wordt de toegangslijst herzien.

Meer info: www.heemkringopwijk.net/leden.

1944: het laatste bezettingsjaar, de bevrijding,…
 

Geplaatst op 04-09-2019

Aanvankelijk tekende 1944 zich af als een herhaling, een voortzetting van de vier vori­ge oorlogsjaren, met al zijn ellende en on­gemakken, zijn strijd tegen de ellende, de zorg voor het dagelijks bestaan, de voedselschaarste, de rantsoeneringen, Winterhulp, de zwarte markt, de woekerprij­zen en de smokkel, de 'Ersatzmittel', de verduisteringsmaatregelen, de opeisingen van goederen én mensen, de vervolgingen en de arrestaties, de Feldwebels, de Witten en de Zwarten,...

Doch vlug beseffen velen, o.m. dank zij het clandestien naar de Engelse radio luisteren, dat Duitsland militair duidelijk over zijn hoogtepunt heen was en reeds op verschil­lende fronten een defensieve stelling moest innemen. Vooral aan het Oostfront was de aftocht duidelijk begonnen. Dit jaar, 1944, kon het tij keren, mogelijk een geallieerde doorbraak, misschien... de bevrij­ding.

De hoop op het ein­de van de nu al meer dan vier jaar duren­de oorlog neemt meer concrete vormen aan na het druppelsgewijs bekend worden van berichten over de (geslaagde) lan­ding in Normandië en de op gang komende opmars van de ge­allieerde strijdmachten in Noordwest Frankrijk.

Ook in onze dorpen nemen in die maanden de oorlogsactiviteiten duidelijk toe: de beschietingen door geallieerde jachtvliegtuigen op de spoorweg Leireken, sabotagedaden aan de spoorweg naar Brussel, de zwermen Amerikaanse en Engelse bombardementsvliegtuigen op weg naar hun doelen in Duitsland, het door geallieerde vliegtuigen uitstrooi­en van repen aluminiumfolie om de Duitse radars te mis­leiden, de overtrekkende vliegtuigformaties voor de slag bij Arnhem in sept. '44,…
Op 11 mei 1944 was er een geallieerd bombardement op en nabij de spoorwegbrug over het kanaal te Schaarbeek. Een trein richting Dendermonde werd ook geraakt. Er waren 33 dodelijke slachtoffers, van wie minstens vier Opwijkenaren.
Op 28 juni 1944 was er een mitraillade vanuit geallieerde vliegtuigen op de Steenweg te Mazenzele. Balans: 7 Mazelaars dood en 2 gekwetst.
In de nacht van 26 op 27 augustus '44 was er een grootscheepse Duitse razzia in Opwijk. De buit, een 8-tal Opwijkenaren en 2 Amerikaanse piloten die op Waaienberg een onderdak hadden gevonden, werden, na zware mishandeling van sommigen, weggevoerd.
Op zondag 3 september werd een terugtrekkende Duitse legercolonne op Droeshout aan 'Smettes-dreef' aangevallen door enkele geallieerde jachtvliegtuigen. Verschil­lende wagens werden vernietigd. Aan de doodgeschoten paarden hielden heel wat huisgezinnen een extra portie vlees over. Diezelfde dag werd ook op Mazenzele, over een grote lengte van de steenweg, een vluchtende Duitse colonne zwaar onder vuur genomen door geallieerde vliegtuigen. Resultaat: enkele legerwagens vernietigd of uitgeschakeld, waarschijnlijk ook enkele gekwetste Duitsers, een paar brandende huizen, en... veel bundeltjes Frans geld dat gevonden werd in de achtergebleven Duitse wagens.
's Anderdaags, maandag 4 september, trekt een Engelse troepenmacht door Mazenzele en Droeshout. Onze dorpen worden bevrijd.
Tussen 6 november en eind maart '45 vielen er niet minder dan 6 vliegende bommen (V1's) op Opwijks grondgebied, gelukkig zonder doden of gekwetsten.

Diverse heemkundige bijdragen, met uitgebreid illustratiemateriaal, over de laatste oorlogsjaren zijn beschikbaar op de webpagina's www.heemkringopwijk.net/wo2/.

Kunst in Lege Huizen
 

Geplaatst op 23-03-2019

Kunst in Lege Huizen

Schrijf het op:
Kunst in Oud Gemeentehuis Mazenzele wordt alweer top. Een unieke samenwerking met in de hoofdrol deze Opwijkse (!) kunstenaars en organisaties: Jeannine Ringoot, Eddy Broothaerts, Johan De Bleser, Kris De Plecker, Jan De Block, Lena Geeroms, Luc Witzoreck, Maarten Reyniers, Vincent De Pauw, Marc Van Weverberg, Heyvaert Stephanie (LinoLino), Katrien De Nil, Ellen Trik, Rita Jansegers, Firmin Aelbrecht, Geert Joostens, Nico Goedgezelschap, Patrick De Boeck, Kato Carlé, Wim De Block, Kris Vandeperre, Patrick Bosman, Petra Vanwichelen, Jimmy Pauli, Geert Luypaert, Academie voor Beeldende Kunsten Opwijk, Heemkring Opwijk-Mazenzele, Optempo Zonnelied en Gemeente Opwijk.
Zondag gelegenheidsoptreden van Jeugdharmonie Opwijk. Gelegenheids-kunst-café aanwezig! Soepcatering door Zonnelied vzw Soepkadee.

Meer info

Onze Heemkring werkt hieraan mee met een heemkundige tentoonstelling over de gebouwen (vroeger gemeentehuis, school, zaal, bibliotheek,...) en hun functies in de loop der jaren. Meer info

 

HOM-lidmaatschap 2019
 

Geplaatst op 04-02-2019

HOM-lidmaatschap 2019

Als lid van de Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) heeft men exclusieve toegang tot alle delen van de HOM-website, dus met inbegrip van de Beeldbank Opwijk, diverse Opwijkse bewerkte bronnenbestanden, bijkomende heemkundige bijdragen, talrijke heem- en geschiedkundige publicaties, delen van het digitaal HOM-archief en –documentatie, multimediabestanden en inventarissen en catalogussen van HOM. Het beschikbaar materiaal wordt regelmatig aangevuld.
Verder krijgt men een heemkundige en genealogische dienstverlening (onder af te spreken voorwaarden) en prijsreducties bij diverse activiteiten en bij nieuwe publicaties van de vereniging.

Het HOM-lidmaatschap bedraagt slechts 2,50 euro per jaar. Men kan op elk moment intekenen en betaalt evenredig met wat nog rest van het lopende jaar. Gelieve het overeenkomstig bedrag te storten op rekeningnummer BE17 0682 1642 5821 van HOM Opwijk.

De toegang tot de delen van de HOM-website die uitsluitend voorbehouden zijn voor de HOM-leden gebeurt met een persoonlijke loginnaam. Eerstdaags wordt de toegangslijst herzien.

Meer info: www.heemkringopwijk.net/leden.

Tentoonstelling Het einde van de oorlog, de nasleep, de herdenkingen,... afgelast.
 

Geplaatst op 31-10-2018

Door overmacht is de tentoonstelling Het einde van de oorlog, de nasleep, de herdenkingen,... (9-12 november 2018) afgelast.

Ondertussen plaatsten wij op onze website heel wat tekst-, foto- en videomateriaal over het onderwerp van de afgelaste tentoonstelling. Deze informatie wordt eerstdaags nog uitgebreid aangevuld.
Webadres: www.heemkringopwijk.net/einde_WO_I/.

Waar is het graf van soldaat Petrus Kamiel Sanders ?
 

Geplaatst op 10-10-2018

Tijdens WO I stierven 33 van onze soldaten: 27 waren geboren of woonden in Opwijk en 6 in Mazenzele. 6 van hen bleven vermist. Hun graf is dus niet gekend.
26 zijn begraven op een Belgische militaire begraafplaats (of op het militair gedeelte van een burgerbegraafplaats) of in een necropool, waarvan 3 in Frankrijk. Zij hebben allen een waardige grafzerk of –kruis.

Op 18 augustus 1914 sneuvelde Petrus Kamiel Sanders te Sint-Margriete-Houtem.
Na de oorlog, op 22 september 1922, werd hij herbegraven op de begraafplaats van Droeshout. Hij was de enige Opwijkse gesneuvelde wiens stoffelijk overschot overgebracht werd naar zijn woonplaats.
Zijn grafplaats was de laatste decennia niet meer gekend, ook niet door de gemeente.
In maart 2003 ontruimde de gemeente het oudste gedeelte van de begraafplaats van Droeshout, op enkele concessiegraven na. Hierbij werd ook een authentieke Vlaamse heldenhuldezerk (ontwerp Joe English, met het Ierse kruis, de leuze 'AVV-VVK' en de Blauwvoet) opgeruimd en vernietigd, ondanks bezwaar van de erfgoedvereniging Heemkring Opwijk-Mazenzele.
Was dit het graf van soldaat Petrus Kamiel Sanders ?
Kan iemand ons hierover iets meer vertellen ?

Contact: info@heemkringopwijk.net. Tel. 052-35 50 27.

www.heemkringopwijk.net/wo1/

Foto 2002.

9-12 november 2018. Tentoonstelling Het einde van de oorlog, de nasleep, de herdenkingen,…
 

Geplaatst op 03-10-2018

Heemkring Opwijk-Mazenzele brengt ook in 2018 met een tentoonstelling de Eerste Wereldoorlog op gepaste wijze verder in herinnering. De resultaten van de uitgebreide opzoekingen plaatsen wij ook op internet (..\WO_I\index.htm).

Met Erfgoeddag in april 2017 lag de focus op het dagelijkse leven in onze bezette dorpen. Van 10 tot 13 november 2017 organiseerden wij een tentoonstelling specifiek over de Opwijkse en Mazelse soldaten onder WO I.

Van 9 tot 12 november e.k. hebben wij bijzondere aandacht voor het einde van de oorlog en de ruime nasleep, de herdenkingen en de monumenten, de oud-strijdersverenigingen,...
Het wordt een verhaal van terugkerende soldaten, van grote vluchtelingenstromen, van verdere ellende en ontberingen, van treurnis om de doden en verminkten, van herdenkingen allerlei, van diepe sociale en maatschappelijke veranderingen, van herstel van plaatselijk sociaal-cultureel leven, van hoop op vrede en meer welvaart,…
De heemkundige aspecten over onze dorpen worden getoond tegen een achtergrond van de algemeen geschiedkundige gebeurtenissen en situaties.

Heb je nog documenten, foto’s of voorwerpen over de onderwerpen van de tentoonstelling die je wil in bruikleen geven? Geef dan a.u.b. een seintje op ons contactadres (e-mail info@heemkringopwijk.net) of rechtstreeks aan Jan Meeussen, Stationsstraat 13, Opwijk (tel. 052-35.67.90) of Maurice Willocx, Bolstraat 93, Opwijk (tel. 052-35.50.27). Eventueel nemen wij foto's of een scan en krijg je alles onmiddellijk terug.

Meer info: ..\WO_I\einde_oorlog\index.htm.

Gemeenteraadsverkiezingen 14 okt. 2018. Memorandum Erfgoedbeleid.
 

Geplaatst op 21-09-2018

Waarom dit memorandum?

Als lokale erfgoedvereniging voert Heemkring Opwijk-Mazenzele een strikt onafhankelijke koers. Gebruik makend van alle democratische instrumenten en inspraakmogelijkheden tracht ze onder andere aandacht te vragen voor de waardering van het lokaal roerend en onroerend erfgoed.
In alle bevragingen, zogenaamde 'partijprogramma’s', beloofde actiepunten,... die momenteel van de opkomende partijen beschikbaar zijn, komt bij geen enkele partij het erfgoed aan bod als thema, laat staan dat er een visie wordt ontwikkeld rond een beleid.

Wij richten dit memorandum in de eerste plaats aan de Opwijkse kiezer, zodat die zich een beeld kan vormen hoe de afgelopen legislaturen (2 X 6 jaar) onze lokale politici zijn omgegaan met ons erfgoed. Heel wat kandidaten en verkozenen van 6 of 12 jaar geleden staan opnieuw op de bestaande lijsten.

Klik naar Gemeenteraadsverkiezingen 14 okt. 2018. Memorandum Erfgoedbeleid.

Herdenkingen WO I – Project 'Onze vergeten helden'.
 

Geplaatst op 16-06-2018

Verzonden aan het College van burgemeester en schepenen op 29 mei 2018.

Aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk.

Mijnheer de burgemeester, Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft: herdenkingen WO I – Project ‘Onze vergeten helden’.

Het War Heritage Institute startte een project ‘Onze Vergeten Helden’, waarbij bijzondere hulde gebracht wordt aan de gesneuvelden wiens stoffelijk overschot, meestal na de oorlog, overgebracht werd naar hun woonplaats (https://www.warheritage14-18.be/nl/event/onze-vergeten-helden).

Uw gemeentebestuur werd door het War Heritage Institute op de hoogte gebracht van dit project, waarbij men de gerepatrieerde graven ook zichtbaar uit de vergetelheid wil halen.

Petrus Kamiel Sanders, geboren Opwijk 04/07/1885, gesneuveld (overleden) te Sint-Margriete-Houtem 18/08/1914, werd gerepatrieerd en herbegraven op de begraafplaats van Droeshout op 22 september 1922.

Hierbij vragen wij aan het gemeentebestuur informatie over het graf van P.K. Sanders op de gemeentelijke begraafplaats van Droeshout (plaats, gedenksteen?, initiatieven voor het instandhouding van het graf van de gesneuvelde,…).

Met hoogachting,

Het kernbestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele.
p/a Bolstraat 93
1745  Opwijk.

Erfgoeddag op 22 april e.k. Thema: 'Kiezen'. Ontsluiting van digitaal archief en documentatieverzameling.
 

Geplaatst op 12-04-2018

Erfgoeddag op 22 april e.k. Thema: 'Kiezen'.
Ontsluiting van digitaal archief en documentatieverzameling
.

Het overgrote deel van de omvangrijke heem- en geschiedkundige verzameling van Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) is afkomstig van schenkingen (giften) die de afgelopen 23 jaar gedaan zijn door particulieren en diverse instellingen. Deze geërfde zaken worden zorgvuldig bewaard en in zo ruim mogelijke mate gebruikt voor onze heemkundige werking zoals tentoonstellingen, publicaties, divers heemkundig onderzoek, openstelling via onze HOM-websites,…

In het kader van het algemeen jaarthema 'Kiezen' van Erfgoeddag 2018 kiezen wij nadrukkelijk voor de ontsluiting van ons (roerend) erfgoed.
Wij zetten dan specifiek het deel van onze archief- en documentatieverzameling dat op het internet kan geraadpleegd worden in de kijker. Het betreft vele tientallen boeken en andere geschiedkundige en heemkundige publicaties, tijdschriftartikelen en andere heemkundige bijdragen, tientallen bewerkte bronnenbestanden, talloze archief- en documentatiestukken, honderden foto's in de Beeldbank Opwijk,…
Normaal kunnen deze zaken enkel door de geregistreerde HOM-leden digitaal geraadpleegd worden.

Als programmapunt van Erfgoeddag 2018 zal deze uitgebreide verzameling van vrijdag 20 tot en met maandag 23 april 2018 volledig vrij en gebruiksvriendelijk beschikbaar gesteld worden voor elke internetgebruiker.

Meer info: www.heemkringopwijk.net/egd-2018.

Directe link naar de toegang (vanaf 20 april): www.heemkringopwijk.net/aanmelding.

Tijdelijke vrije loginnaam: Opwijk.

Monument voor de gesneuvelden WO I.
 

Geplaatst op 08-04-2018

Verzonden aan het College van burgemeester en schepenen op 3 april 2018.

Aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk.

Mijnheer de burgemeester, Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft: monument voor de gesneuvelden WO I.

Het oorspronkelijke herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werd bij de aanleg van de nieuwe gemeentelijke begraafplaats verplaatst van de Singel naar de begraafplaats aan de huidige Ringlaan.

Ondertussen is de boom (Rode beuk) die achter dit monument staat, dermate gegroeid dat hij druk geeft op het monument. Dit begint stilaan over te hellen en zal ernstig beschadigd worden.

2018, het jaar van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, lijkt ons een uitstekende gelegenheid om dit te verhelpen. Uit respect voor de slachtoffers is een verzorgd monument een vanzelfsprekendheid.

Omdat wij de bomen op de begraafplaats een absolute meerwaarde vinden, willen wij graag een eventuele andere oplossing naar voor schuiven.

Door de verhuis van het monument naar de begraafplaats is Opwijk één van de enige gemeenten in Vlaanderen waar het oorlogsmonument zich niet op een centrale plaats in de publieke open ruimte bevindt. Daarom durven wij ervoor pleiten om de revalorisatie van het monument gepaard te laten gaan met een verhuis naar een publieke plaats in het centrum van de gemeente.

In verband met het monument schreef Jan Lindemans, in zijn Geschiedenis van Opwijk (1937-‘39) op pag. 231:

Een treffende hulde aan de Opwijksche gesneuvelden greep plaats op 31 Oktober 1920 : een gedenkteeken, waarop hun namen gebeiteld staan, werd alsdan plechtig onthuld. Het is een hoogstaand, ernstig kunstwerk van beeldhouwer Pieter Bracke, lid der Koninklijke Academie van België, en architect Creten. Na eenige jaren op den Singel gestaan te hebben verhuisde het naar het nieuwe kerkhof. Het is te hopen dat, wanneer het oud kerkhof zal ingericht worden als openbaar plein, een stemmig hoekje zal gevonden worden, in de schaduw van de kerk, om dit monument weer onder de oogen van de levenden te brengen, opdat de herinnering aan onze duurbare helden niet uitgewischt worde...

Voor een beschrijving en evaluatie van het monument verwijzen wij naar de bijdrage in de publicatie Pieter Braecke, 1858-1938, beeldhouwer. Als de ziele luistert, door Catheline Metdepenninghen en Marcel M. Celis, Vlaamse Overheid – Agentschap Ruimte en Erfgoed – Onroerend Erfgoed, 2010, pag. 69-70.

Hopende dat dit kan worden onderzocht, verblijven wij, met de meeste hoogachting,

Het kernbestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele.
p/a Bolstraat 93
1745  Opwijk.
Tel. 052-35 50 27.

Verkaveling Rubensveld. Openbaar onderzoek jan.-febr. 2018
 

Geplaatst op 28-02-2018

Belangrijkste opmerkingen en voorstellen van de Heemkring Opwijk-Mazenzele bij het ontwerp van woonbouwproject 'Rubensveld'.
Groepswoningsbouw 25 woningen en bijhorende wegenis en groen.

Openbaar onderzoek van 25 januari tot 24 februari 2018.

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen per e-mail op 23 februari 2018.

Benaming van het project

De toponymisch correcte naam van de bestaande straat is niet Rubensveld, maar Rubbensveld (zie Jan Lindemans Toponymie van Opwijk, nr. 1266, pag. 142). Hiermee wordt bedoeld: straat langsheen het Rubbensveld. Het Rubbensveld ligt ten zuidoosten van de straat (dus richting Manta en 'dorp').
De beoogde verkaveling ligt dus niet in het Rubbensveld.

Het grootse deel (percelen A447, dus alles ten noordoosten van de Buurtweg nr. 68) ligt in de Bunders. De percelen A467 (langs de zuidwestzijde van de Buurtweg nr. 68), liggen in de entiteit met de naam  Hof ten Eeken.
De Bunders en het Hof ten Eeken maken deel uit van het Esptbroek (dat zich uitstrekt tussen Klaarstraat-Bolstraat en de Kluisbeek).

Wij pleiten voor een historisch correcte naamgeving van het project.

Huidige aanvraag

Hoewel de aanvraag betrekking heeft voor de 25 woningen van de zone ten zuidwesten van de buurtweg nr. 68 hebben onze opmerkingen en suggesties betrekking op het volledige plan en voor het geheel van het verkavelingsproject (voor in totaal 91 woningen).

Overzichtsplan

Wij gaan ervan uit dat het plan 'BA_Rubensveld_I_N_02_inplantingsplan' het meest bevattelijke plan is van het aanvraagdossier.
Er zijn echter een aantal zaken die de leesbaarheid niet ten goede komen of best worden aangevuld, met name,

- door het gebruik van diverse kleurentinten die dicht bij elkaar liggen is het niet helemaal duidelijk welke objecten worden aangegeven of gebruikt en welke objecten overeenkomen met een legende-item

- diverse getekende objecten (symbolen,…) zijn niet opgenomen in de legende

- het is onduidelijk wat de twee verschillend gekleurde stroken in de straat Rubensveld (voor percelen 4.01 tot 4.07) zijn

- een aantal huizen zijn niet ingekleurd

- de straatverlichtingspunten en hydranten brandbestrijding zijn niet aangeduid ?

- …

Plannen wegenis

Binnen de huidige aanvraag geven de lengteprofielen (7) en dwarsprofielen (45) enkel de bestaande situatie (peilen) weer. Slecht 1 lengteprofiel is beschikbaar. De dwarsdoorsneden van de voorziene wegenis is nergens weergegeven.

Het huidig openbaar onderzoek betreft 'Groepswoningbouw 25 woningen en aanleggen van bijhorende wegenis en groen'. Wanneer en op welke manier zullen de plannen van wegen (lengteprofielen en dwarsprofielen) beschikbaar worden gemaakt?

Toegankelijkheid voor hulpdiensten, huisvuilophaling,…

De meeste straatdelen hebben een beperkte breedte en op diverse plaatsen zijn veelvuldige straatbochten (hoeken) 90 graden, geringe grootte van de pijpekoppen van doodlopende straatdelen,…

Is het de bedoeling dat bijvoorbeeld met het oog op huisvuilophaling het vuilnis op een centrale plaats wordt verzameld?

Kapel hoek Klaarstraat Rubensveld

Het plan 'Overzichtsplan' vermeldt 'Kapel te verplaatsen conform ontwerp groenplan'. Op het 'Groenplan' (BA_Rubensveld_I_N_07_groenplan) staat geen enkele aanduiding in verband met de kapel. De 'Beschrijvende nota' geeft wel dan wel enige intentieduidelijkheid (7.2.10,…).

Wij pleiten voor het behoud van de kapel van dit klein erfgoedelement ofwel door aanpassing van het kruispunt (aansluiting) ofwel door verplaatsing van de kapel naar een veiliger plaats nabij het kruispunt, duidelijk zichtbaar van in de Klaarstraat .

Buurtwegen

Buurtweg nr. 55 (Bolstraat richting Eeksken)

Deze buurtweg loopt door of tegen de voorziene verkaveling. Hij staat nergens aangeduid op een plan van het verkavelingsontwerp.

Wij pleiten voor het behoud en en het gebruik van deze officiële buurtweg.

Buurtweg nr. 68 (Klaarstraat-Bolstraat)

Voor deze buurtweg gaan wij uit van het behoud van het huidige gebruik, eventueel met inbegrip van (bredere) landbouwvoertuigen die de achterliggende gronden (tussen de verkaveling en de Bolstraat) willen bereiken en waarvoor het gebruik van Leirekensroute is uitgesloten.

Worden er bepaalde veiligheidsvoorzieningen getroffen voor het dwarsen van de buurtweg en de verkavelingsstraat?  

Deze voet- en fietsweg gaat van de Klaarstraat (kapel) tot de Bolstraat. Het zou logisch zijn dat er over de ganse lengte de dezelfde oppervlakteafwerking (dolomiet?) zou gebruikt worden.

Archeologie

Gezien de omvang van het project en de vigerende regelgeving inzake archeologie, zal de nodige tijd en ruimte moeten worden voorzien voor de realisatie van het archeologisch traject, met onderzoek ter plaatse (opgravingen).

In dit kader wijzen wij alvast op de aanwezigheid  van het Oud Pachthof Hof ten Eeken (nabij en rond het huidige 19de-eeuwse Hof ten Eeken).

Wij sluiten ons aan bij het voorafgaand advies (met uitvoeringsverplichting) van de bevoegde instanties en van de uitgevoerde archeologienota.

Centrale groenzone (Park Rubensveld) + andere groenzones

De centrale zone wordt, samen met de wegenis, na de realisatie conform de bepalingen van de gemeente Opwijk gratis overgedragen aan de gemeente (samen 1ha 66a 40ca).

De groenzone bestaat uit grasperken, bloemenperken, waterpartijen, struiken, bomen, hagen,… en is uitgerust met speelelementen met liggende en rechtopstaande boomstammen, houten lig- en zitbanken, knuppelpaden, vlonderpaden, petanquepleinen,…

Op welke manier zijn er garanties voor het noodzakelijk (intensief en erg kostelijk) onderhoud van de betrokken zones, ook op langere termijn?

Opwijk, 23 februari 2018.

Maurice Willocx,                    Jan Meeussen,
bestuurders Heemkring Opwijk-Mazenzele

Verbouwing en restauratie van het beschermd monument Oude Pastorie Sint-Paulusparochie
 

Geplaatst op 17-02-2018

Per e-mail verstuurd op 18 januari 2018, met kopie aan het College van burgemeester en schepenen van de gemeente Opwijk

Opwijk, 18 januari 2018.

De heer Geert Bourgeois
Minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed

       Mijnheer de minister-president,

Betreft: verbouwing en restauratie van het beschermd monument Oude Pastorie Sint-Paulusparochie met afgesloten tuin (beschermd 23-10-1997), erfgoedobject 40405.

       Op voorstel van onze vereniging werden een aantal jaren geleden verschillende gebouwen en hun omgeving in Opwijk en Mazenzele beschermd als monument, landschap of dorpsgezicht. Eén van die gebouwen is de Oude Pastorie (met tuin en houten vakwerkschuur), Oude-pastoriedreef 32 te 1745 Opwijk. (Vlaams-Brabant).

        Het pand (zonder de vakwerkschuur) stond een tijdje te koop en vond ondertussen een nieuwe eigenaar.
Het zal u niet verwonderen dat wij als erfgoedvereniging dit dossier van nabij proberen op te volgen.

        De plannen voor verbouwing die ondertussen stilaan bekend geraken (via de pers), deden ons besluiten om een aantal van onze bekommernissen aan u als bevoegd minister bekend te maken.

        De plannen voorzien immers een invulling als horecazaak. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat om dit project te 'financieren' er ook sprake is van de bouw van een aantal woningen/appartementen op de site. Bij het voorstellen van die plannen in de pers werd op geen enkele manier verwezen naar de intrinsieke waarde van de 'omwalde' site noch wat inplanting betreft noch aangaande uitzicht van de nieuwbouw en correlatie met de historische gebouwen en tuin.

        Het valt ons ook op dat eventueel archeologisch onderzoek op geen enkele manier aan bod is gekomen voor deze plannen. Het lijkt ons nochtans evident dat dit grondig kan gebeuren, zowel op het terrein als in en aan de bestaande gebouwen.

        Naar aanleiding van de plannen en voorstellen willen wij nogmaals aandringen op de heropbouw van de vakwerkschuur die deel uitmaakt van het beschermingsbesluit. Deze schuur is eigendom van de gemeente en de onderdelen liggen reeds sinds juni 2002 opgeslagen op de site van de Oude Pastorie, in afwachting van de heropbouw. Het is niet duidelijk of die onderdelen zich nog steeds ter plaatse bevinden en wat de vooruitzichten van de heropbouw zijn.

        Tot slot wijzen wij nog op een aantal mobiliteitsaspecten. Omwille van de nieuwbouw zijn eventuele parkeermogelijkheden beperkt en wordt ervan uitgegaan dat door de klanten van het restaurant kan worden geparkeerd op een nieuwe door de gemeente aan te leggen parking in de nabije buurt.
Het lijkt ons niet logisch dat de inrichting van de site vanuit die optiek wordt aangepakt. Parkeren voor de horeca moet volgens de plannen op openbaar domein, dus op kosten en ten laste van de gemeenschap, maar dat de (appartements)bewoners hun wagen op de site kunnen plaatsen, is vindt men blijkbaar niet zo erg.

         Hoogachtend,

         Voor het bestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele,

           Maurice Willocx,               Jan Meeussen,
         bestuurder                       bestuurder

Behoud van graven van de oud-strijders 1914-1918.
 

Geplaatst op 14-01-2018

Opwijk 9 januari 2018

Aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk.

Mijnheer de burgemeester, Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft: behoud van graven van de oud-strijders 1914-1918.

Op de gemeentelijke begraafplaatsen Mazenzele en Droeshout is aangeduid dat een aantal grafstenen van de vervallen en niet-hernieuwde grafconcessies binnenkort eigendom worden van het gemeentebestuur en ambtshalve zullen verwijderd worden.

Op elk van deze begraafplaatsen bevindt zich ten minste één grafsteen van een oud-strijder 1914-1918:

- op de begraafplaats van Mazenzele: Frans Meert (° 1892 - † 1980)

- op de begraafplaats Droeshout: Benoit Willems (° 1891 - † 1957)

Wellicht liggen er op deze begraafplaatsen nog andere graven van oud-strijders waarvan de opruiming van de grafsteen nu wordt vooropgesteld. Uw gemeentelijke diensten beschikken zeker over de nodige informatie (misschien gegevens van begravingen onder grafstenen die nu praktisch onleesbaar zijn).

Wij kunnen ons niet voorstellen dat uw gemeentebestuur, nu juist in de herdenkingsjaren WO I, zou beslissen om deze grafstenen (en graven) van oud-strijders effectief zomaar op te ruimen.

Hierbij vragen en pleiten wij voor een passende en eerbare oplossing voor alle graven van oud-strijders 1914-1918.

Het feit dat de betrokken graven niet gelegen zijn op het ereperk mag o.i. geen enkel verschil uitmaken voor het respect en waardering die onze gemeenschap dient op te brengen voor alle oud-strijders, dus ook voor deze waarvan hun graf nu bedreigd wordt. De begraafplaats Mazenzele heeft trouwens geen erepark voor oud-strijders.

De families van de betrokken mensen hadden indertijd, enkele decennia geleden, zeker wel goede argumenten om hun afgestorvene niet op het erepark te laten begraven (kosten, familiegraf, persoonlijke redenen,...).

Wellicht heeft de familie zelf van de hier begraven oud-strijders geen hernieuwing van de concessie gevraagd. Maar bestaat er, vele decennia na het overlijden, nog betrokken familie van de overledene? En werd zij, ook deze die niet meer in de gemeente woont, wel effectief op de hoogte gesteld van de nakende ontruiming?

Wij menen dat de Opwijkse gemeenschap, hierin vertegenwoordigd door het gemeentebestuur, zelf haar verantwoordelijk dient te nemen ten aanzien van deze oud-strijders.

Een oplossing zou kunnen zijn dat uw bestuur nu beslist dat de Opwijkse gemeenschap (gemeente Opwijk) de betrokken grafconcessies overneemt (vernieuwt). Dergelijke procedure is trouwens voorzien in het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.

Met hoogachting,

Het kernbestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele.

Opwijkse en Mazelse soldaten onder WO I.
 

Geplaatst op 28-09-2017

Opwijkse en Mazelse soldaten onder WO I - Oproep.


Heemkring Opwijk-Mazenzele wil in 2017 en 2018 aan de hand van tentoonstellingen (met publicaties op internet) de Eerste Wereldoorlog op gepaste wijze verder in herinnering brengen. De resultaten van de uitgebreide opzoekingen plaatsen wij ook op internet (www.heemkringopwijk.net/wo1/).

Met Erfgoeddag april 2017 lag de focus op het dagelijkse leven in onze bezette dorpen.
Van vrijdag 10 tot maandag 13 november 2017 organiseren wij een tentoonstelling specifiek over de Opwijkse en Mazelse soldaten onder WO I. Wie waren ze? Hoe kwamen zij in het leger en in de oorlog? Wat waren hun belevenissen in het leger en aan het front? Hoe hadden ze nog contact met elkaar en met hun thuis? Wat was de betekenis van het frontblaadje 'De Stem uit Opwijck'? Welke jongens keerden niet meer terug en vonden hun laatste rustplaats op een militaire begraafplaats in België of in Frankrijk (gesneuveld, verongelukt, geveld door ziekte,…), in een massagraf of in een onbekend graf? ...

Rond 11 november 2018 hebben wij bijzondere aandacht voor het einde van de oorlog en de ruime nasleep, de herdenkingen en de monumenten, de oud-strijdersverenigingen,...

Ook u kan meeschrijven aan deze geschiedenis van 100 jaar geleden. Misschien heeft u thuis nog voorwerpen of documenten van vader, van een (over)grootvader, (groot)nonkel of ander familielid die als soldaat in de oorlog was. Documenten, voorwerpen, foto's, brieven, eventueel een dagboek,… Of hoorde u verhalen vertellen die kunnen worden gereconstrueerd. Wij doen daarvoor graag een beroep op u.
Hoewel Heemkring Opwijk-Mazenzele onder andere via de eigen documentenverzameling reeds over heel wat materiaal beschikt, leert de ervaring dat er nog veel bronnen zijn die niet onderzocht werden. Die ongekende bronnen helpen mee de geschiedenis reconstrueren en brengen soms nog ongekende aspecten aan het licht.

Beschikt u over materiaal, heeft u nog weet van verhalen,… laat het ons dan weten. Wij gaan dan graag na op welke manier deze puzzelstukjes thuishoren in het grotere geheel. In de mate van het mogelijke wordt het materiaal, samen met de nodige achtergrondinfo, getoond in de expo. U krijgt alles nadien uiteraard onbeschadigd terug. Eventueel nemen wij foto's of een scan en krijg je alles onmiddellijk terug. Geef a.u.b. een seintje op ons contactadres (e-mail info@heemkringopwijk.net), of rechtstreeks aan Jan Meeussen, Stationsstraat 13, Opwijk (tel. 052-35.67.90) of Maurice Willocx, Bolstraat 93, Opwijk (tel. 052-35.50.27). Zo help je meeschrijven aan de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Opwijk en Mazenzele. Beste dank bij voorbaat.

Een ruime (voorlopige) lijst van de ca. 450 Opwijkse en Mazelse oorlogssoldaten vindt men op de HOM-website. Surf hiervoor naar www.heemkringopwijk.net/wo1/lijst_onze_soldaten.htm.

Verbeteringen, aanvullingen, suggesties, vragen,… zijn welkom bij Heemkring Opwijk-Mazenzele (info@heemkringopwijk.net en bovenstaande contactadressen).

De tentoonstelling 'Onze soldaten onder WO I' (10-13 nov. 2017) vindt plaats met medewerking van de Provincie Vlaams-Brabant, van het Gemeenschapscentrum H.T.H. en van diverse vrijwilligers, informanten en archiefdiensten, schenkers en bruikleengevers.

Meer info: www.heemkringopwijk.net/wo1/

Register der Kercke Maesel (1744-…) online.
 

Geplaatst op 18-01-2017

Register der Kercke Maesel (1744-…) online.


Pastoor Petrus De Meijer (pastoor van Mazenzele 1744-1763) hield een uitgebreid register bij, waarin hij allerlei zaken betreffende de kerk, de pastorie, het pastoorsambt, het kerk- en armbestuur, het kostersambt, de kerkgoederen,… noteerde. Hij hield de gegevens bij voor zijn eigen informatie en ten behoeve van zijn opvolgers.
Sommige pastoors na hem vulden deze informatie aan.
De inhoud is zeer verscheiden.
Het gehele register beslaat 271 beschreven of bedrukte pagina's in 60 afzonderlijke delen. Het is in een perkamenten omslag ingebonden. Afmetingen (omslag): 215 x 330 x 48 mm.

De inhoud van dit Register der Kercke Maesel werd door Heemkring Opwijk-Mazenzele getranscribeerd en op de computer ingevoerd. De transcriptie is duidelijk gestructureerd geplaatst en er werden talrijke verduidelijkingen aan toegevoegd. Het geheel staat nu online en is raadpleegbaar voor de geregistreerde HOM-leden.

Meer info: www.heemkringopwijk.be/register_kercke_maesel.htm.

De smaak van toen. De smaak van onder de oorlog.
 

Geplaatst op 07-11-2016

De smaak van toen.
De smaak van onder de oorlog.


Van 10 tot 20 november beleven wij weer de Week van de Smaak. Het jaarthema is dit maal 'De Smaak van Toen'. Ook in Opwijk-Mazenzele is het dan weer kokkerellen, smaken, proeven, smullen,…, al of niet volgens het jaarthema.

Op haar website geeft Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) een beeld van het dagdagelijks koken hier in onze plattelandsdorpen 100 jaar geleden, tijdens de oorlogsjaren 1914-1918.

Zelf eten kweken of vinden, koken met een minimum aan ingrediënten en aan energie, restjes verwerken tot een feestmaal, koken van nieuwe ingevoerde producten, en wat overschoot bewaren voor later.... Dat waren toen de zorgenpunten in de alledaagse keuken van hier bij ons.

Naast een overzichtelijke duiding omtrent het onderwerp tonen wij o.m.:

- een 10-tal Oorlogskookboekjes uitgegeven in Vlaanderen 1914-1918
- een aantal bijdragen onder de hoofding 'voedingsonderricht' (1916) uit een weekblad dat in een Brabantse stad uitgegeven werd, met recepten hoofdzakelijk bedoeld om de mensen vertrouwd te maken met de nieuwe, ingevoerde voedingswaren die onder de oorlog ook tot in onze dorpen verspreid werden door het Voedsel- en Hulpcomiteit
- duiding over de samenstelling en bereidingswijze van de Volkssoep en van de specifieke (gratis) Schoolmaaltijden,… in Opwijk en Mazenzele.

Direct toegangsadres voor deze webpagina's 'De smaak van onder de oorlog. Koken in oorlogstijd': www.heemkringopwijk.be/wo1/koken_in_oorlogstijd.htm.

 

Opmerkingen en voorstellen van de Heemkring Opwijk-Mazenzele bij het ontwerp van woonbouwproject 'Rubensveld'.
 

Geplaatst op 08-08-2016

Opmerkingen en voorstellen van de Heemkring Opwijk-Mazenzele
bij het ontwerp van woonbouwproject 'Rubensveld'.

Openbaar onderzoek van 26 juni tot 28 juli 2016.

Overgemaakt aan het College van burgemeester en schepenen op 28 juli 2016.

Algemeen - Aankondiging

In haar 'Bericht van commodo et incommodo – Bekendmaking bouwaanvraag', dd. 29 juni 2016 meldt het gemeentebestuur 'De aanvraag is eveneens digitaal consulteerbaar op volgende link: www.rubensveld.be'.

De betrokken informatie was op deze website niet altijd even gemakkelijk te vinden. In de loop van het openbaar onderzoek werd nog één en ander gewijzigd. Daarenboven zijn een behoorlijk aantal documenten die deel uitmaken van het papieren dossier van de stedebouwkundige aanvraag, niet aanwezig (o.a. diverse formulieren en de plannen van de woningen).. Heemkring Opwijk-Mazenzele vraagt zich af waarom het digitale dossier niet raadpleegbaar werd gemaakt op de website van de gemeente in plaats van op de (verkoops)website van de ontwikkelaar.

Benaming van het project

De toponymisch correcte naam van de bestaande straat is niet Rubensveld, maar Rubbensveld. Hiermee wordt bedoeld: straat langsheen het Rubbensveld. Het Rubbensveld ligt ten zuidoosten van de straat (dus richting 'dorp').
De beoogde verkaveling ligt dus niet in het Rubbensveld.

Het grootse deel (percelen A447, dus alles ten noordoosten van de Buurtweg nr. 68) ligt in de Bunders. De percelen A467 (langs de zuidwestzijde van de Buurtweg nr. 68), liggen in het Hof ten Eeken.
De Bunders en het Hof ten Eeken maken deel uit van het Esptbroek (dat zich uitstrekt tussen Klaarstraat-Bolstraat en de Kluisbeek).

Wij pleiten voor een historisch correcte naamgeving van het project.

Archeologie

Gezien de omvang van het project en de vigerende regelgeving inzake archeologie, zal de nodige tijd en ruimte moeten worden voorzien voor de realisatie van het archeologisch traject.

In dit kader wijzen wij alvast op de aanwezigheid  van het Oud Pachthof Hof ten Eeken (nabij en rond het huidige 19de-eeuwse Hof ten Eeken).

Kapel hoek Klaarstraat Rubensveld

Het plan 'Omgevingsplan-Liggingsplan' vermeldt 'te behouden kapel'. Voor de rest is in het dossier nergens nog sprake van dit klein erfgoedgebouw.

Op het Wegenisplan (05) staat de kapel niet meer getekend. Er blijkt trouwens met de voorgestelde aansluiting van de ontsluitingsweg gewoon geen veilige plaats meer te zijn voor haar.

Wij pleiten voor het behoud van de kapel van dit klein erfgoedelement ofwel door aanpassing van het kruispunt (aansluiting) ofwel door verplaatsing van de kapel naar een veiliger plaats nabij het kruispunt.

Buurtwegen

Buurtweg nr. 55 (Bolstraat richting Eeksken)

De plannen voorzien op de zate van de weg een bufferbekken (zie legende van het Wegenisplan), wat zou neerkomen op de plaatselijke afschaffing van de weg. Hoewel de buurtweg plaatselijk niet meer zichtbaar is, werd hij officieel nooit afgeschaft. Het is dan ook aangewezen dat de ter zake geldende procedures worden gevolgd.

Buurtweg nr. 68 (Klaarstraat-Bolstraat)

Deze weg, waarvan de zate gemeentegrond is, moet toegankelijk blijven voor iedereen. De breedte ervan (5 meter) maakt hem ook geschikt voor (bredere) landbouwvoertuigen naar de achterligende gronden (tussen de verkaveling en de Bolstraat). Het gebruik hiervoor van Leirekensroute is uitgesloten. De bewoners van de verkaveling zullen dus moeten dulden dat in hun woongebied ook (zware) landbouwwerktuigen passeren!

De plannen voorzien een zekere plaatselijk aanpassing van de weg (over de ganse diepte van de verkaveling: 2,5 m breed, asverschuivingen, 'porfierbedekking', plaatselijke verhardingen met 'cementbetonverharding',…).

Wij pleiten voor het integraal behoud van deze Buurtweg, met duidelijk comfortaanpassing voor fietsers, over de ganse lengte (tussen Klaarstraat en Bolstraat). Hierdoor zou men ter plaatse een veilige fietsverbinding creëren, onder meer voor de talrijke (jeugdige) fietsers tussen Klaarstraat (richting VKO,…) en richting Lebbeke (richting Hoeksken en richting Eeksken langsheen de weg naast 't spoor en langs de fietsweg Eeksken-Heizijde). Die talrijke fietsers zouden dan plaatselijk het vervolg van de Klaarstraat en de Bolstraat (met het gevaarlijk kruispunt en de gevaarlijke bocht) niet meer hoeven te gebruiken.

De weg loopt in het verkavelingsgebied grotendeels langsheen wadi's. Men kan verwachten dat deze, bij langdurige neerslagperioden vrij regelmatig vol water zullen staan. Er moet nagedacht worden over  doelmatige beveiliging voor fietsers en (spelende) kinderen.

Gebruik van terrein in agrarisch gebied

De aansluiting van de verkeersstraat naar de Pachthofweg ligt duidelijk in het Agrarisch gebied (Gewestplan). De verkaveling gaat dus buiten de zone 'Woonuitbreidingsgebied' van het Gewestplan en kan daardoor bestemmingsmatig een probleem vormen.

Voor het bestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele,

Maurice Willocx

Jan Meeussen

bestuurder

bestuurder

 

Klein nieuws uit de Groote Oorlog

 

Geplaatst op 04-07-2016

De Eerste Wereldoorlog. Vele mensen moeten vluchten of als soldaat aan het front gaan vechten. Hoe het er aan het thuisfront aan toe gaat, lezen ze in de frontblaadjes en vluchtelingenkranten. Vaak zijn deze publicaties de enige manier waarop gemeenschappen contact met elkaar kunnen houden.

Tijdens de oorlog was nieuws van het thuisfront schaars. Soldaten en vluchtelingen verzamelden nieuws in krantjes en verdeelden die onder dorps-, stads- of schoolgenoten. Deze publicaties repten nauwelijks over wereldzaken, maar werden gedomineerd door het kleine nieuws, zoals het leven in het dorp of persoonlijke gebeurtenissen. De kranten en blaadjes hielpen om heimwee te bestrijden en de moed erin te houden.

In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Antwerpen) loopt nog tot 18 september e.k. de tentoonstelling ' Klein nieuws uit de Groote Oorlog. Berichten van het (thuis)front'. Hierin worden zowat alle aspecten van frontblaadjes en vluchtelingenkrantjes onder WO I getoond.
De prachtige Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek is het schitterende decor voor deze expo.

Heemkring Opwijk-Mazenzele werkte mee aan deze tentoonstelling door beeldmateriaal te bezorgen over het Opwijks frontblaadje De stem uit Opwijck (okt. 1915-okt. 1918).

Adres: Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen (naast de Sint-Carolus Borromeuskerk).

Meer info: www.consciencebibliotheek.be.

Voorpagina van het frontblaadje De stem uit Opwijck,
nr. 5, 15 december 1915.

Openbaar onderzoek aanpassing voet- en buurtwegen Rodeveld.
 

Geplaatst op 26-06-2016

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Ringlaan 20

1745 OPWIJK

Mijnheer de burgemeester, mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:  Openbaar onderzoek aanpassing voet- en buurtwegen

In het kader van het openbaar onderzoek (18 mei tot 17 juni 2016) vindt u hieronder onze opmerkingen, voorstellen en bezwaren betreffende de gedeeltelijke verlegging en wijziging van buurtweg nr. 27, de gedeeltelijke afschaffing en wijziging van buurtweg nr. 7, de verlegging van voetweg nr. 70 en de gedeeltelijke afschaffing van voetweg nr. 47 (Rodeveld).

- wij pleiten om het bestaande tracé van de buurtweg nr. 27 aan de kruising met de nieuwe straat van de bedrijvenzone te behouden. Een asverschuiving, zoals aangeduid op het plan (P115-P117 – P131-P137), is totaal onlogisch en oncomfortabel (en gevaarlijk) voor de gebruikers van de Trage weg.
De grenzen van de te creëren percelen binnen de bedrijvenzone dienen rekening te houden met het tracé van de bestaande weg.

- wij pleiten om, in het kader van de aanleg van de bedrijvenzone, de (relatief brede) buurtweg nr. 27 te herwaarderen op het Opwijks grondgebied. Het Opwijks gemeentebestuur kan aan de gemeente Lebbeke vragen hetzelfde te doen met de weg op haar grondgebied (buurtweg nr. 208 –207-), zodat er een degelijke trage weg ontstaat tussen Nijverseel (Steenweg,...) en de Lange Breestraat.

Wij vragen dat onze opmerkingen en voorstellen en bezwaren onderzocht en gemotiveerd beantwoord worden.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

Voor meer informatie over Buurtwegen en trage wegen, klik hier.

Belangrijkste opmerkingen, voorstellen en bezwaren van het bestuur van de Heemkring Opwijk-Mazenzele bij het ontwerp van ruimtelijk structuurplan (RUP) 'Nanove - Gedeeltelijke herziening'.
 

Geplaatst op 22-02-2016

Overgemaakt aan GECORO Opwijk, p.a. Ringlaan 20, 1745 OPWIJK op 12 februari 2016

Belangrijkste opmerkingen, voorstellen en bezwaren van het bestuur van de Heemkring Opwijk-Mazenzele bij het ontwerp van ruimtelijk structuurplan (RUP) 'Nanove - Gedeeltelijke herziening'.

Openbaar onderzoek van 13 december 2015 tot 12 februari 2016.

Algemene toelichtingen
1. Deze opmerkingen betreffen slechts een eerder beperkt aantal punten, die ons het meest relevant lijken, vooral in functie van ons werkingsveld (hier vooral omtrent het onroerend erfgoed).
Dit betekent niet noodzakelijk dat wij akkoord zijn (of niet-akkoord zijn) met de overige punten die in het ontwerp van dit RUP behandeld worden.
2. Enkele van onze opmerkingen betreffen niet direct de inhoud van de documenten van het ontwerp RUP, maar ook andere aspecten van de proceduregang van het RUP (openbaar onderzoek,…).
In verband de procedure
3.

Naar aanleiding van een advies op de voorstudie van dit ontwerp RUP werd door de gemeenteraad van 15 december beslist een studie 'studie parkeerbeleidsplan en verkeerscirculatieplan voor het Centrum' te laten maken.
Dit ontwerp RUP, vooral ten behoeve van een parkeerplaats op de Borchtsite, werd dus gemaakt zonder een parkeerbeleidsplan en verkeerscirculatieplan voor het Centrum!

Wij stellen voor om de nu bestelde studie af te wachten, de onderzoeken en de resultaten te implanteren in het ontwerp RUP en dan pas de procedure verder te zetten (met inbegrip van een nieuw openbaar onderzoek,…).
4. De adviezen,… van de externe instanties zijn opgemaakt op basis van een voorontwerp, MER-ontwerp,…, en dus niet op basis van het ontwerp van RUP dat nu in openbaar onderzoek is.
In verband met de inhoud (onderwerp) van het Ontwerp RUP 'Nanove - Gedeeltelijke herziening'
5. Het inleidend tekstgedeelte is bijzonder suggestief. Blijkbaar is het de bedoeling om bepaalde knelpunten naar voor te halen, waar die er objectief mogelijk niet zijn.
  a. Bijvoorbeeld voor de Kattestraat wordt de aanwezigheid van twee onbebouwde percelen als voldoende ingeschat om aan de straat een onafgewerkte indruk toe te dichten, terwijl de braakliggende percelen in de Oude Pastoriedreef dan weer als een normale evolutie worden gezien. Het feit dat in de Kattestraat één van de percelen gebruikt wordt als parking is blijkbaar een probleem, maar tegelijkertijd wil men een braakliggend bouwperceel gaan bestemmen als parking.
  b. In de tekst is sprake van heel wat winkels in de Gasthuisstraat, terwijl er 2 winkels zijn en het winkelbestand in de afgelopen jaren alleen achteruit is gegaan.
  c. Volgens de tekst heeft de feestzaal een publieke functie. In het kader van de opmaak van een RUP is dat niet correct. Stedenbouwkundig wil publiek niet zeggen dat er veel volk komt, maar wel dat het om een zone gaat met een maatschappelijke functie ingevuld door de overheid. Dat is totaal iets anders.
  d. Dat de nieuwbouwappartementen een geïntegreerde indruk geven in het straatbeeld is bijzonder objectief. Meer zelfs, het feit van de uitspringende bouwlagen zorgt voor een doorgansgproblematiek van bv. vrachtwagens.
  e. Voor de pastorie wordt in de inleidende tekst zelfs niet vermeld dat ze beschermd is. Dit staat alleen in de MER.
6.

In het GRS staat duidelijk dat men de parkeerdruk uit het centrum wil wegnemen en inzetten op veilige fiets- en wandelverbindingen. Dit RUP is daar volledig in tegenstrijd mee en wil nog meer wagens naar het centrum brengen en kortbij parkeren, terwijl er geen aandacht is voor verbindingen. Het is dan ook nodig dat men verantwoordt waarom van die visie in het GRS wordt afgeweken.

Ook door de smalle straten in het centrum (Kattestraat, Gasthuisstraat,…) en het eenrichtingsverkeer in een aantal betrokken straten kan de toegang (of uitrit) van de voorziene parking nefast worden voor een groot deel Opwijk-centrum.
7. Er kunnen vragen gesteld worden bij de globale visie die men zogezegd in het achterhoofd wil houden bij de opmaak van het RUP. In een periode van 8 jaar is er een definitieve vaststelling van het RUP geweest, reeds een gedeeltelijke herziening en nu opnieuw een gedeeltelijke herziening. Dit wijst allesbehalve op een standvastige visie, maar eerder op een oplossing voor een individueel en vaak te voorzien probleem. De huidige herziening komt er volgens het ontwerp om een antwoord te geven op een aantal ‘recente ontwikkelingen’. Nergens wordt geduid wat die ontwikkelingen juist zijn en op welke manier ze er hebben toe geleid dat de visie zoals die nog slechts enkele jaren voordien werd vastgelegd, niet meer kon worden gerealiseerd.
8. In verband met de parkeernoodzaak en de voorziene oplossingen. Er kunnen ernstige vragen worden gesteld bij het uitgevoerde parkeeronderzoek. Je kan een onderzoek van drie dagen (dan nog in de winterperiode bij slecht weer) bezwaarlijk als objectief en gefundeerd gaan beschouwen voor dergelijke mobiliteitsbeslissingen. Overigens is er ook geen enkele bevraging gebeurd van gebruikers (waarom parkeert men hier, is er een alternatief, is men bereid om buiten het centrum te parkeren,…) en waren, zoals aangegeven in de studie, de appartementsgebouwen nog niet bewoond.
9.

De voorziene parking zou ook een 'multifunctioneel plein' worden.
Maar als er activiteiten zijn op dit plein zijn de parkeerplaatsen niet beschikbaar terwijl juist dan er nog meer noodzaak is tot parkeergelegenheid.

De voorziene parking in combinatie met een multifunctioneel plein zal dus geen oplossing zijn voor de parkeerproblematiek in Opwijk-centrum.
10. Het is niet duidelijk waarom voor een nieuwe invulling van de oude pastorie een mobiliteitsstudie zal moeten worden gemaakt, terwijl bijvoorbeeld voor de feestzaal of voor het jeugdhuis niet afhankelijk zal worden gemaakt van mobiliteitsaspecten. Nochtans kunnen de bestemmingen van de zone jeugdhuis (museum, culturele activiteiten,…) ook mobiliteitsgenererend zijn, zeker omdat uit de parkeertelling blijkt dat er in deze zone regelmatig volledige bezetting is van het aantal parkeerplaatsen.
11.

Toegangszone tot de voorziene parking,… langs de Kattestraat: hier was er reeds sinds einde 17de of allereerste jaren 18de eeuw en tot in de 2de helft van de 19de eeuw de huidevetterij van de opeenvolgende generaties 'Abbeloos', met de gebouwen tot tegen de walgrachten van de Borcht (die door de percelen 398g en 398h liepen, voor water aanvoer en afvoer).

Men kan hier te doen hebben met vervuilde gronden.
12. Buurtwegen – Trage wegen.
Niet duidelijk of alle niet-afgeschafte wegen op het plan staan of alleen diegene waarvan het goed uitkomt. In de stedenbouwkundige voorschriften wordt best aangegeven dat bij de inrichting van publieke wegen de buurtwegen duidelijk en afgebakend gevisualiseerd worden. Overigens is het niet ernstig dat verwezen wordt naar een globale visie rond de trage wegen. Dit wordt reeds vele jaren aangekondigd, maar heeft nog niet tot een resultaat geleid. Het is ook niet duidelijk op welke manier deze wegen zullen worden ingezet voor het verminderen van de parkeerdruk en het vermeerderen (zoals voorzien van GRS) van aantal fietsers en voetgangers naar centrum.
13. Het gedeelte van de Buurtweg nr. 79 tussen de Kloosterstraat en Oude pastorie is vroeger afgeschaft. De weg bestaat dus officieel niet meer.
14. Onroerend erfgoed.
  a. In het inleidend gedeelte wordt de Waag geduid als een gebouw met een belangrijk architecturaal accent. Dat geldt onder meer ook voor het huis ernaast, de vroegere woning van de gezusters Van Lysebeth (Kattestraat). Gezien de aansluiting van deze zone op het beschermde pastorie met tuin is het logisch dat deze gebouwen ook de overdruk bouwkundig erfgoed krijgen op het plan.
  b. Oude Pastorie (in voorschriften staat pastorij). De VCRO (en het decreet onroerend erfgoed) voorzien mogelijkheden tot gebruik afwijken van de bestemmingen. Dit is een generieke regelgeving die best ook wordt gevolgd. Het is niet opportuun om op deze manier bestemmingen vast te leggen waarvan de facto toch nog kan worden afgeweken. Bovendien wordt ingegaan tegen de regelgeving onroerend erfgoed. Elke ingreep aan een beschermd monument moeten een machtiging krijgen van het agentschap onroerend erfgoed. Advies in het kader van een stedenbouwkundige vergunning wordt beschouwd als de machtiging. Het is onlogisch dergelijke sui generis regeling nog eens in te schrijven in een RUP. Zeker omdat niet uitgesloten is dat de regelgeving onroerend erfgoed nog zal wijzigen. Elke wijziging van bestemming en functie moet op het agentschap beoordeeld worden op draagkracht. Vanuit die optiek is het logischer dat een generiek typevoorschrift wordt gebruikt, namelijk gemengd openruimtegebied met cultuurhistorische waarde.
  c. Nog ten aanzien van de oude pastorie ontbreekt elke verwijzing naar het vakwerkgebouw (schuur) dat werd gedemonteerd. Het lijkt logisch gezien het belang dat hier blijkbaar gehecht wordt aan het behoud van de oude pastorie dat er wordt aangegeven binnen welke zone heropbouw van het vakwerkgebouw mogelijk is en dat een invulling van bijvoorbeeld het multifunctioneel plein alleen kan als er een duidelijke oplossing is uitgewerkt voor de heropbouw van dit vakwerkgebouw. Opnieuw wordt duidelijk dat de stedenbouwkundige voorschriften niet in overeenstemming zijn met de regelgeving onroerend erfgoed. Nu staat er bijvoorbeeld: De oude pastorij wordt in de huidige vormgeving geconserveerd en beschermd… In de bescherming als monument is een opsomming van de erfgoedwaarden opgenomen die aanleiding hebben gegeven tot de bescherming. Alleen die zijn samen met de regelgeving het kader. Het is niet aanvaardbaar dat nu verwezen wordt naar de huidige vormgeving want het gedemonteerde vakwerkgebouw maakt deel uit van de bescherming.
  d. In verband met archeologie. In de tekst staat dat het archeologisch erfgoed onzichtbaar is en dat men het niet goed kan inschatten. Voor de zone waar men de parking wil realiseren, klopt dit niet. Onder andere op basis van kaartmateriaal is duidelijk dat het gebied een grote archeologische potentie heeft. De tekst moet dan ook worden aangepast. Overigens moet worden opgemerkt dat in de MER bij het onderdeel onroerend erfgoed, archeologie volledig ontbreekt, ondanks de vele info in de CAI.
  e. Nog in verband met archeologie moet de tekst in artikel 1 worden aangepast. Nu staat er: dient men de mogelijkheid tot archeologische prospectie te verzekeren, tenzij deze reeds werd uitgevoerd. Dat is niet in overeenstemming met het onroerend erfgoeddecreet dat voorziet in de opmaak van een archeologienota. Daarbij moet niet alleen de archeologische prospectie worden verzekerd, maar ook de archeologische opgraving wanneer archeologische vondsten (die uit de prospectie blijken) niet in situ kunnen worden bewaard. Dat de prospectie al dan niet reeds is uitgevoerd, mag geen vrijgeleide zijn voor het uitvoeren van werken. Alleen realisatie van het ganse archeologisch traject is aanvaardbaar. Of het nu om aanzienlijke bodemingrepen gaat of niet is overigens ook niet relevant. Elke bodemingreep kan verstorend zijn ten aanzien van archeologie. Best wordt dus geschreven. Het archeologisch traject dient te zijn gerealiseerd vooraleer de bouwwerken een aanvang kunnen nemen.
  f.

Op de Borchtsite en in de zone tussen de beek en de Oude pastoriedreef werd in de 2de helft van 2007 een archeologisch onderzoek verricht (in functie van de plannen van Haviland om daar een straat te trekken met woongelegenheden langs noordoostzijde.
Het aansluitend terrein langs de Kattestraat werd toen niet opgenomen in het onderzoek omdat het toen nog privé eigendom was.
Op deze percelen 398g en 398h was er reeds sinds einde 17de of allereerste jaren 18de eeuw en tot in de 2de helft van de 19de eeuw de huidevetterij van de opeenvolgende generaties 'Abbeloos', met de gebouwen tot tegen de walgrachten van de Borcht (die door de percelen 398g en 398h liepen, voor water aanvoer en afvoer).

Ook op deze percelen is nog uitgebreid voorafgaand archeologisch onderzoek zeker nodig.
  g. Het centrale deel van het herzieningsgebied, met name het 'multifunctioneel plein' (parking) is de vroegere Borchtsite. Hier is het dorp Opwijk ontstaat en het was de eerste woonnederzetting op 'Neerwijk'. Hier stond de versterkte Borcht, met zijn dubbele omwalling,… De plaats speelde een erg belangrijke rol in de ontstaans- en ontwikkelingsgeschiedenis van Opwijk-dorp, gedurende vele eeuwen.
Het zou passend zijn dat hier bij de aanleg van het plein een herinneringsmonument geplaatst wordt met een duidelijke tekstaanduiding.
   

Opwijk, 12 februari 2016               

 
Maurice WILLOCX
bestuurder
  Ingo LUYPAERT
voorzitter

 

 

Tentoonstelling  'De Groote oorlog in de Brabantse Kouters. Toen leven overleven was

 

Geplaatst op 02-09-2015

Tentoonstelling

 'De Groote oorlog in de Brabantse Kouters.
Toen leven overleven was

Van dinsdagavond 10 tot vrijdag 13 november e.k. vindt op het Hof ten Hemelrijk de rondreizende tentoonstelling plaats 'De Groote oorlog in de Brabantse Kouters. Toen leven overleven was’.

Het is een intergemeentelijk project dat gerealiseerd werd door de vzw De Brabantse Kouters.
Hierbij wordt de oorlog en wat die teweegbracht in Vilvoorde, Grimbergen, Zemst, Machelen, Kapelle-op-den-Bos, Meise, Merchtem, Londerzeel, Affligem, Opwijk en Asse, onder de loep genomen. Vooral de verhalen en de overlevingsstrijd van de mensen uit deze streek staan centraal.

Op vraag van de provincie en van de gemeente Opwijk verleende Heemkring Opwijk-Mazenzele haar ruime medewerking aan het project, door specifiek en intensief opzoekingwerk en door het doorgeven van documentatie, informatie en relevante archiefdocumenten van onze dorpen.

De tentoonstelling in Opwijk was eerder gepland van vrijdag 30 oktober tot zondag 15 november 2015, als laatste in de rij van de 11 gemeenten.

De expositie is opgebouwd rond zes thema's: de inval, (over)leven tijdens de oorlog, persoonlijk leven, leven met de bezetter, parallelle dorpen (vluchtelingen)
De verhalen, personages en gebeurtenissen worden getoond in documenten (kopieën) die zijn samengebracht in de bagage van zes oude fietsen. Elke fiets belicht één van de thema's.

De getoonde documenten en foto's zijn afkomstig van de 11 gemeenten die deel uitmaken van De Brabantse Kouters (in totaal niet minder dan ca. 35 dorpen van tijdens de oorlog). Hierdoor is de hoeveelheid informatie (documenten en foto's) dat voor elk van deze dorpen getoond wordt, erg beperkt. In heel wat gevallen komen bepaalde thema's voor sommige dorpen helemaal niet aan bod.

Ook voor Opwijk en Mazenzele is de hoeveelheid en de aard van het materiaal dat uiteindelijk getoond wordt, zeker niet voldoende representatief voor de talrijke thema's van 'WO I in onze dorpen'.
Dit wordt nog versterkt door het feit dat specifieke aspecten van onze dorpen i.v.m. het dagelijks leven onder de oorlog nauwelijks of zelfs helemaal niet aan bod komen (onze dorpen aan de rand van de provinciegrens -grens Etappegebied-, onze dorpen aan de rand van de omliggende strijdgebieden -Dendermonde-Lebbeke en Buggenhout-Opstal-,…).

Heemkring Opwijk-Mazenzele plant voor 2016 een ruime tentoonstelling 'Opwijk en Mazenzele 1914-1918'.

 

Gerestaureerde Sint-Rochuskapel: prachtig!

 

Geplaatst op 19-09-2015

Op vrijdag 11 september jl. werd met een passende festiviteit de Sint-Rochuskapel ('t Kintskapel, Mazelstraat-'t Kintstraat) opnieuw in gebruik genomen. De kapel dateert van 1770. Na een zorgvuldig onderzoek en studie werd een grondige restauratie van het monument (buiten en binnen) eind juli jl. afgerond. Het resultaat is prachtig. Proficiat aan de bouwheer (Kerkfabriek St. Paulus Opwijk), aan de architect en de onderzoekers, aan de aannemers en de ambachtslui.

Dergelijke diepgaande restauratie kost uiteraard veel geld. Gelukkig is de kapel een beschermd monument en werd dus het overgrote deel van de factuur betaald met subsidiegeld van het Vlaams Gewest (Onroerend Erfgoed). Het noodzakelijk aandeel in de kosten is hierdoor voor de eigenaar (Kerkfabriek St. Paulus Opwijk) en de gemeente in verhouding beperkt.

Met een sterk onderbouwd en gemotiveerd dossier vroeg Heemkring Opwijk-Mazenzele in november 1991 aan de bevoegde Vlaamse administratie en aan de toenmalige gemeenschapsminister, de procedure te starten voor de bescherming van een aantal Opwijkse en Mazelse monumenten. Hierbij was ook de Sint-Rochuskapel. Onze vraag werd nog enkele keren herhaald en in herinnering gebracht. De kapel werd eindelijk begin 1997 op een 'ontwerp van lijst van voor bescherming vatbare monumenten, stads- en dorpsgezichten' geplaatst (ministerieel besluit van 17 februari 1997). De definitieve bescherming van de Sint-Rochuskapel (met de drie lindebomen) volgde dan in het voorjaar 1998 (M.B. 10 maart 1998). Hierdoor werd de medefinanciering door het Vlaams Gewest voor noodzakelijke werken, een feit. Hoofdzakelijk hierdoor kon de recente grondige restauratie gerealiseerd worden.

Geleide wandelingen in Opwijk-dorp 'Onroerend erfgoed herinnert aan WO I'

 

Geplaatst op 05-09-2015

Zondag 13 september e.k.: Open Monumentendag.

Onroerend erfgoed herinnert aan WO I

Geleide wandelingen in Opwijk-dorp

100 jaar geleden bepaalde de Eerste Wereldoorlog grondig de loop van de geschiedenis.

Hoewel ons dorp nooit in de eigenlijke gevechtszone kwam te liggen, zijn er toch heel wat locaties die de herinnering aan WO I bewaren.

Met Open Monumentendag op zondag 13 september gaan we in groep op ontdekking naar de verschillende plaatsen in Opwijk-dorp die tijdens de oorlog een rol speelden. Hoewel het niet altijd om de meest spectaculaire of monumentale gebouwen gaat, vertellen ze toch op hun eigen manier hun geschiedenis van tijdens WO I.

De plaatsen die herinneringen met zich meedragen aan de Eerste Wereldoorlog worden bezocht en hun specifiek oorlogsverhaal wordt verteld. Tegelijkertijd wordt ingegaan op de invloed van de oorlog op het dagelijkse leven: de situaties tijdens de dramatische septemberdagen 1914, opeising van mensen en goederen door de Duitsers, vier jaar bezetting, het weinige nieuws van de frontsoldaten, van krijgsgevangenen en Opwijkse vluchtelingen, de erg moeilijke bevoorrading van de bevolking, de armoede en de hulporganisaties, de oorlogsschade, de smokkelaffaires, de inkwartiering van de bezettende troepen, de moeilijke reisomstandigheden, de gesneuvelden en de burgerslachtoffers, de vele vluchtelingen en geëvacueerden uit West-Vlaanderen en uit Noord-Frankrijk, aspecten van de culturele, maatschappelijke en sociale werking, de Vlaamse Beweging en het activisme, de naweeën van de oorlog...

Er zijn rondleidingen om 10u30, om 14 uur en om 16 uur.

Samenkomst telkens aan het G.C. Hof ten Hemelrijk
(binnenkoer).

Deelname is gratis.

Meer info: www.heemkringopwijk.be/omd-2015.

Met medewerking van het Gemeenschapscentrum Opwijk.

De Sint-Pauluszaal (1909-'10) vervulde onder WO I een
erg belangrijke maatschappelijke en sociale rol.

Tentoonstelling 'De groote Oorlog. Toen leven overleven was'
 

Geplaatst op 18-06-2015

Opwijk, 2 juni 2015

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mijnheer de burgemeester,

Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:

 herdenking 'Grote oorlog'

Volgens de planning die opgesteld werd in het voorjaar 2014 vindt de tentoonstelling 'De groote Oorlog. Toen leven overleven was' van de vzw De Brabantse Kouters plaats in Opwijk van 30 oktober tot zondag 15 november 2015.

Deze tentoonstelling is opgebouwd rond zes thema's: de inval, (over)leven tijdens de oorlog, persoonlijk leven, leven met de bezetter, parallelle dorpen (vluchtelingen) en bevrijding en herdenking.
De tentoonstelling is enkel samengesteld uit documenten, dus geen voorwerpen. De documenten (enkel kopieën) zijn samengebracht op het bagagerek van zes fietsen. Elke fiets belicht één van de thema's. De getoonde documenten en foto's (vaak verkleiningen) zijn afkomstig van de 11 huidige gemeenten die deel uitmaken van De Brabantse Kouters (dus in totaal niet minder dan ca. 40 dorpen van tijdens de oorlog). De hoeveelheid informatie (documenten en foto's) dat voor elk van deze dorpen getoond wordt is dan ook erg beperkt. In heel wat gevallen komen sommige thema's voor sommige dorpen gewoon niet aan bod.

In 2013 bezorgden wij veel materiaal en informatie aan de organisatoren en samenstellers van de tentoonstelling.
Maar ook voor onze dorpen Opwijk en Mazenzele is de hoeveelheid en de aard van het materiaal dat uiteindelijk getoond wordt, zeker niet voldoende representatief voor de talrijke en thema's van 'WO I in onze dorpen'.
Dit wordt nog versterkt door het feit dat specifieke aspecten (omstandigheden) van onze dorpen i.v.m. het dagelijks leven onder de oorlog nauwelijks of zelfs helemaal niet aan bod komen (onze dorpen aan de rand van de provinciegrens -grens Etappegebied-, onze dorpen aan de rand van de omliggende strijdgebieden -Dendermonde-Lebbeke en Buggenhout-Opstal-,…).

De tentoonstelling zal ons inziens dan ook zeker niet voldoen aan de verwachtingen van heel wat geïnteresseerde dorpsgenoten.

Ook het hoofdstuk 'Dagelijks leven onder de oorlog' op de tentoonstelling 'Droeshoutse helden' van november 2014 was zeker niet voldoende gestoffeerd en representatief.

Heemkring Opwijk-Mazenzele bezit veel eigen archief- en documentatiemateriaal over het onderwerp 'Dagelijks leven onder de oorlog in onze dorpen' en heeft ook een rijke kennis en ervaring ter zake (tentoonstellingen, publicaties,…).             

Hierbij doen wij volgend voorstel:

     -  de gemeente (en Brabantse Kouters) organiseert de reizende tentoonstelling met de zes fietsen in een voldoende grote ruimte die vlot toegankelijk en herkend wordt door het grote publiek. De tentoonstellingsfietsen moeten op voldoende afstand van mekaar staan en rondom ruim bereikbaar zijn (Grote schuur Hof ten Hemelrijk ?).

     -  de Heemkring bouwt daar rond, voor dezelfde periode, een ruime aanvullende en specifieke tentoonstelling 'Dagelijks leven onder de oorlog in onze dorpen Opwijk en Mazenzele' (werktitel), met originele archiefdocumenten, fotovergrotingen, voorwerpen, literatuur,…

     -  de gemeente draagt de onkosten van deze toegevoegde tentoonstelling en zorgt (gratis) voor materiële ondersteuning

     -  de gemeente + heemkring zorgen samen voor het toezicht en de permanentie bij de tentoonstelling,… volgens verder af te spreken modaliteiten

Wij blijven uiteraard beschikbaar om dit voorstel verder toe te lichten en te bespreken.

Om in voorkomend geval de bijkomende tentoonstelling degelijk te kunnen organiseren en voor te bereiden, zouden wij graag een antwoord kennen van uw gemeentebestuur tegen eind juni e.k.

Met de hoogachting,

voor het bestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

 

'Mazenzele, 500 jaar dorp in de kijker'

 

Geplaatst op 17-03-2015

In het kader van een reeks activiteiten rond 'Mazenzele, Dorp in de Kijker' van de Landelijke Gilde Opwijk-Mazenzele vond de heem- en geschiedkundige tentoonstelling 'Mazenzele, 500 jaar dorp in de kijker' plaats van 7 tot 9 maart jl.. Deze expositie werd inhoudelijk gerealiseerd door Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM). Zij kende een erg ruime belangstelling. Veruit het grootste deel van het tentoongesteld materiaal (soms eeuwenoude documenten, kaarten en plannen, honderden foto's, voorwerpen,…) kwam uit het eigen HOM-archief en de HOM-documentatieverzameling.

Ter voorbereiding en in aansluiting met deze overzichtstentoonstelling stelden wij onder meer een aantal documenten op die bijdragen tot de ontsluiting van de heemkundige en geschiedkundige kennis over Mazenzele. Twee van deze documenten zijn nu op de HOM-internetsite geplaatst:

-

een ruime bibliografie (literatuurlijst) over Mazenzele (boeken, tijdschriftartikelen en bijdragen allerhande, m.i.v. studiewerken, voorbereidingen,…, samen ca. 210 items.

-

een beknopte inventaris van het oud kerkarchief van Mazenzele (met inbegrip van H. Geesttafel, Bureel van Weldadigheid,…), samen ca. 630 items.

Deze werken kunnen geraadpleegd worden via www.heemkringopwijk.be/A&D/Ontsluiting.htm.

HOM-lidmaatschap 2015

 

Geplaatst op 20-01-2015

Als lid van de Heemkring Opwijk-Mazenzele heeft men exclusieve toegang tot alle delen van de HOM-website, dus met inbegrip van de Beeldbank Opwijk, tot diverse Opwijkse bewerkte bronnenbestanden, bijkomende heemkundige bijdragen, talrijke heemkundige publicaties, multimediabestanden en delen van het digitaal HOM-archief en -bibliotheek. Verder kan men genieten van een heemkundige en genealogische dienstverlening (onder af te spreken voor-waarden) en van prijsreducties bij diverse activiteiten en bij nieuwe publicaties van de vereniging.

Het HOM-lidmaatschap bedraagt slechts 2,50 euro per jaar. Men kan op elk moment intekenen en betaalt slechts proportioneel voor de rest van het lopende jaar. Gelieve het overeenkomstig bedrag te storten op rekening-nummer BE17 0682 1642 5821 van HOM Opwijk.

De toegang tot de delen van de HOM-website die uitsluitend voorbehouden zijn voor de HOM-leden en tot de Beeldbank Opwijk gebeurt met een persoonlijke loginnaam. Eerstdaags wordt de toegangslijst herzien.

Meer info: www.heemkringopwijk.be/leden.htm.

Naamplaat van militaire slachtoffers WO I op de gemeentelijke begraafplaats te Droeshout
 

Geplaatst op 14-12-2014

Opwijk, 15 november 2014

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mijnheer de burgemeester,

Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:

 naamplaat militaire slachtoffers WO I op de gemeentelijke begraafplaats te Droeshout

De naamplaat voor de gesneuvelden en in dienst overleden soldaten WO I op het monument op de gemeentelijke begraafplaats te Droeshout telt 10 namen.

In werkelijkheid zijn er 12 soldaten van Droeshout die tijdens WO I in dienst overleden.

De ontbrekende namen zijn:

-

De Roep Leo, overleden op 5 oktober 1914 in het krijgshospitaal te Antwerpen

-

Roemendael Jozef, overleden op 14 augustus 1917 in het krijgsgasthuis te Fontgombault (departement Indre, Frankrijk)

In de gegevens bij de namen die wel vermeld zijn op de bestaande plaat staan ook een aantal onjuistheden:

-

Robberecht(s) Jan sneuvelde te Oplinter

-

Sanders Petrus Kamiel sneuvelde te Sint-Margriete-Houtem

-

Michiels Frans sneuvelde op 26 augustus 1914

-

Willems Frans sneuvelde te Hever-Schiplaken op 26 augustus 1914

-

Haverhals Frans stierf aan zijn verwondingen in het burgerlijk hospitaal te Veurne op 24 oktober 1914

-

De Brandt Jozef stierf in het fronthospitaal te De Panne op 23 maart 1918

-

Spinoy Edward sneuvelde te Pervijze

-

Remy Schotsmans (i.p.v. Schotmans) stierf te Diksmuide

-

Van Eegro Corneel stierfin het O.-L.-Vrouw gesticht te Sint-Michiels

Wij verwijzen hieromtrent in hoofdzaak naar de gegevens in de gemeentelijke akten van de Burgerlijke Stand (inschrijvingen overlijdens) en naar de gemeentelijke Bevolkingsregisters.

Hierbij stellen wij voor dat de gegevens op de naamplaat van het oorlogsmonument op de gemeentelijke begraafplaats te Droeshout aangevuld en verbeterd worden.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

 

Verwijdering van graven van oud-strijders 1914-1918
Vernieuwing van een 'vals' heldenhuldezerkje

 

Geplaatst op 20-10-2014

Met een brief van 14-09-2014 vroeg Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) aan het Opwijks gemeentebestuur het behoud van de graven (met de grafstenen) van alle oud-strijders WO I op de drie Opwijkse begraafplaatsen. In onze gemotiveerde vraag werd, als voorbeeld voor elk van de drie begraafplaatsen, enkel een graf genoemd waarop duidelijk te zien is (te lezen valt) dat het om een oud-strijder gaat, met name Jules Chomé op de begraafplaats Opwijk-centrum, Frans Meert te Mazenzele en Benoît Willems te Droeshout - zie volledige inhoud op www.heemkringopwijk.net/HOM-alg/nieuws/fr/242.htm. Dat deze graven gelegen zijn buiten het zogenaamd gemeentelijk 'erepark' mag o.i. geen enkel verschil uitmaken voor het respect en waardering die onze gemeenschap dient op te brengen voor alle oud-strijders. Op de begraafplaats van Mazenzele is er trouwens niet eens een erepark voor oud-strijders.

Het College van Burgemeester en Schepenen antwoordde dat men besliste om bij zijn vroeger ingenomen standpunt te blijven, met name het verwijderen van de betrokken graven. Het getuigt van weinig eerbied dat net op het ogenblik dat er overal herdenkingen plaatsvinden rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog de graven van mensen die meer dan vier jaar in erbarmelijke omstandigheden vochten voor ons belangrijkste democratische recht, onze vrijheid, worden geruimd. Het plaatst meteen (de weinige) activiteiten die de gemeente in het kader van deze herdenkingen wil organiseren in perspectief. Schone schijn, meer niet.

Deze beslissing van het gemeentebestuur om nu juist tijdens het herdenkingsjaar WO I graven van oud-strijders te verwijderen, steekt schril af met zijn beslissing om op de begraafplaats van Opwijk-centrum (Ringlaan), zogezegd in het kader van de herdenking WO I, een zogenaamd 'heldenhuldezerkje' te vernieuwen. De gemeente ging hiermee erg gewillig in op erg zwak gemotiveerde vraag van de Vlaamse Volksbeweging - afd. Opwijk (VVB). Het zerkje ligt ook buiten de ereperken.
Dergelijk authentiek heldenhuldezerkje (Iers kruis met de leuze AVV-VVK en Blauwvoetafbeelding) is een ontwerp van de Vlaamse kunstenaar en WO I - soldaat Joe English (vader was van Ierse afkomst, † aug. 1918 in het legerhospitaal te Vinkem). Voor de uitvoering werd alleen gewapend beton gebruikt. Het werd ontworpen en uitsluitend gebruikt voor gesneuvelde of (tijdens de oorlog) in dienst overleden Vlaamse soldaten.
Op de begraafplaats in Opwijk-centrum ligt geen enkele gesneuvelde soldaat begraven. De gemeente lijkt zelfs niet te weten om wiens graf het hier gaat.
Blijkbaar maakte men hier in Opwijk destijds misbruik van het origineel ontwerp van een echt heldenhuldezerkje. En dit voor het graf van een 19-jarig
e jongen die in jan. 1927 overleed aan een ziekte. Zijn zerkje werd op 19-06-1927 'ingehuldigd' op het kerkhof rond de Sint-Pauluskerk. Het graf werd dan ca. 1935 overgebracht naar de nieuwe gemeentelijke begraafplaats op den Bocht (huidige Ringlaan). In onze publicatie Getuigenissen van de «andere oorlog». Opwijk en Mazenzele (en omstreken) 1914-1918 (2004) meldden wij al de waarschijnlijkheid (op basis van mondelinge mededeling) dat daar geen gesneuvelde soldaat of oud-strijder zou begraven zijn.
Het zerkje heeft dus zeker niets te maken met WO I, maar alles met Vlaamse symboliek. Het werd dan ook vernieuwd om louter politieke redenen.
De vernieuwing van dit vals 'heldenhuldezerkje' kostte  wel enkele duizenden euro's belastingsgeld.
Ondertussen verdwijnen in Opwijk, Mazenzele en Droeshout graven van echte oud-strijders en met hen hun meest tastbare herinnering, definitief.

Antwoord op de persmededeling van het College B&S 14-08-2014
 

Geplaatst op 01-10-2014

Opwijk, 19 september 2014

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mijnheer de burgemeester,

Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:

uw persmededeling 'Reactie op publicatie Heemkring Opwijk-Mazenzele'

Wij namen kennis van uw recente persmededeling 'Reactie op publicatie Heemkring Opwijk-Mazenzele' die schepen Jan Couck voor het college van burgemeester en schepenen verspreidde - zie kopie in bijlage.

Uw persmededeling zou een reactie moeten geweest zijn op onze Open Brief  'Opening nieuwe lokalen voor het gemeentelijk Archief Opwijk. Van gemiste kans naar opportuniteit?'.

Onze Open Brief betreft één enkel gegeven en is duidelijk omschreven en gestaafd met feitelijkheden. Daarentegen, de inhoud van uw persmededeling is een mengelmoes van diverse beschuldigingen aan onze vereniging en dit zonder enige bewijsgrond.

In uw persbericht wordt de Heemkring Opwijk-Mazenzele verschillende zaken worden verweten. Men komt hierbij niet verder dan het uiten van een aantal ongegronde beschuldigingen. Beschuldigingen waarvan de Heemkring reeds vele jaren vraagt dat ze eindelijk hard worden gemaakt.

Uiteraard is de bedoeling van uw persbericht duidelijk. Door nu op deze manier te communiceren hoopt de schepen wellicht zijn eigen imago te beschermen. Alle middelen zijn daarbij goed om de zwarte piet bij de Heemkring te leggen. Wij zijn de afgelopen jaren niets anders gewoon geweest, dus wat dat betreft niets nieuws onder de zon.

De feiten zijn duidelijk en spreken nochtans voor zich. De onverzettelijkheid van de bevoegde mandatarissen heeft ervoor gezorgd dat de gemeente Opwijk in deze moeilijke financiële tijden een aanzienlijke subsidie van de provincie heeft gemist. Ongetwijfeld vindt de bevoegde schepen het vervelend dat dit feit nog eens extra wordt benadrukt.

Voor elke objectieve waarnemer blijft het vreemd dat de gemeente weigert in te gaan op de ruimtevraag van de Heemkring, zodat op termijn het archief van de gemeente en de omvangrijke collectie van de HOM integraal ter beschikking kunnen worden gesteld van de geïnteresseerde bezoeker en dat hierdoor eventueel, op termijn, de verzamelingen kunnen worden samengevoegd.

Overigens staat de Heemkring binnen het ruime cultuurveld niet alleen met haar vraag om een geschikt lokaal. Slechts enkele weken geleden was er de dreigende verhuis van de vrije radio, om maar dat te noemen.

De Heemkring betreurt daarenboven dat schepen Jan Couck voor de tweede maal en blijkbaar erg bewust de geheimhoudingsclausule die alle deelnemers aan het bemiddelingstraject ondertekenden, met de voeten trad. Omdat de Heemkring zich wel aan dergelijke afspraken wil houden, reageren we slechts algemeen op de beschuldigingen. Wanneer de gemeente beweert dat ze nog steeds bereid is om aan een oplossing te werken, kan ze misschien eindelijk werk maken van het hard maken van de beschuldigingen, één van de lange eisen van de Heemkring waar ondanks herhaaldelijk aandringen geen enkele concrete reactie op kwam.

Wat het 'overstelpen met vragen en brieven' betreft. De Heemkring maakt inderdaad gebruik van beschikbare democratische middelen zoals openbaarheid van bestuur. Wat daarbij opvalt, is dat dit over het algemeen geen enkel probleem is. Aanvragen bij de dienst Infrastructuur, de dienst Stedenbouw-Ruimtelijke ordening, de dienst Burgerzaken,... worden erg vlot door de betrokkenen behandeld en positief beantwoord. Het is alleen bij de diensten 'Cultuur' dat er telkens opnieuw problemen zijn. Zelfs wanneer de informatieambtenaar aandringt, worden antwoorden niet, niet tijdig of onvolledig gegeven. Misschien dat de gemeente Opwijk zich daar eens over beraadt. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om de verantwoordelijkheid bij iemand anders te leggen dan de eigen fouten te willen inzien.

Teneinde een logisch vervolg te kunnen geven aan uw persmededeling vragen wij u om tegen eind oktober e.k. ons een duidelijk antwoord te geven op volgende vragen (wij volgen in deze opsomming de volgorde van de paragraven in uw persmededeling):

-

in welke 'artikels en publicaties' verkondigden wij 'halve waarheden' ?

-

welke onredelijke vragen stelden wij in het verleden aan uw gemeentebestuur?

-

op welke wijze provoceerden wij in het verleden uw gemeentebestuur?

-

op welke wijze heeft de Heemkring de afspraken binnen de bemiddelingsprocedure niet nagekomen?

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

 

Behoud van graven van de oud-strijders 1914-1918
 

Geplaatst op 19-09-2014

Opwijk, 14 september 2014

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mijnheer de burgemeester,

Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:

behoud van graven van de oud-strijders 1914-1918

Op de gemeentelijke begraafplaatsen (centrum, Mazenzele en Droeshout) is aangeduid dat de grafstenen van de vervallen en niet-hernieuwde grafconcessies vanaf 15 september e.k. eigendom worden van het gemeentebestuur en ambtshalve zullen verwijderd worden.

          Op elk van deze begraafplaatsen bevindt zich ten minste één grafsteen van een oud-strijder 1914-1918:

-

op de begraafplaats aan de Ringlaan:
Jules Chomé (° 1848 - † 1941, Ere-Substituut Auditeur Generaal, Oorlogskruis 1914-1918, IJzermedaille, Herdenkingsmedaille, Overwinningsmedaille, 8 Frontstrepen,...)

-

op de begraafplaats van Mazenzele:
Frans Meert (° 1892 - † 1980)

-

op de begraafplaats Droeshout:
Benoit Willems (° 1891 - † 1957)

Geen enkele van de hiervoor opgesomde concessies is verwaarloosd.

Wellicht liggen er op deze begraafplaatsen nog andere graven van oud-strijders waarvan de opruiming van de grafsteen nu wordt vooropgesteld. Uw gemeentelijke diensten beschikken zeker over de nodige informatie (o.m. de gegevens van begravingen onder grafstenen die nu praktisch onleesbaar zijn).

Wij kunnen ons niet voorstellen dat uw gemeentebestuur, nu juist in de herdenkingsjaren WO I, zou beslissen om deze grafstenen (en graven) van oud-strijders effectief zomaar op te ruimen.

Hierbij vragen en pleiten wij voor een passende en eerbare oplossing voor alle  graven van oud-strijders 1914-1918.

Het feit dat de betrokken graven niet gelegen zijn op het ereperk mag o.i. geen enkel verschil uitmaken voor het respect en waardering die onze gemeenschap dient op te brengen voor alle oud-strijders, dus ook voor deze waarvan hun graf nu bedreigd wordt.

De families van de betrokken mensen hadden indertijd, enkele decennia geleden, zeker wel goede argumenten om hun afgestorvene niet op het erepark te laten begraven (kosten, familiegraf, persoonlijke redenen,...).

Blijkbaar heeft de familie zelf van de hier begraven oud-strijders geen hernieuwing van de concessie gevraagd. Maar bestaat er, vele decennia na het overlijden, nog betrokken familie van de overledene? En werd zij, ook deze die niet meer in de gemeente woont, wel effectief op de hoogte gesteld van de nakende ontruiming?

Wij menen dat de Opwijkse gemeenschap, hierin vertegenwoordigd door het gemeentebestuur, zelf haar verantwoordelijk dient te nemen ten aanzien van deze oud-strijders.

                   Een oplossing zou kunnen zijn dat uw bestuur nu beslist dat de Opwijkse gemeenschap (gemeente Opwijk) de betrokken grafconcessies overneemt (vernieuwt). Dergelijke procedure is trouwens voorzien in het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.

                   Met hoogachting,

Het kernbestuur van Heemkring Opwijk-Mazenzele.

 

OPEN BRIEF van Heemkring Opwijk-Mazenzele, 28 juni 2014.

Opening nieuwe lokalen voor het gemeentelijk Archief Opwijk.

Van gemiste kans naar opportuniteit?

 

Geplaatst op 28-06-2014

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2014 opende de gemeente Opwijk in de voormalige Fläktgebouwen (Doortstraat) haar nieuwe archieflokalen met tromgeroffel. Uiteraard passen gemeende felicitaties bij elk initiatief dat de erfgoedwerking in het algemeen en die van de gemeente in het bijzonder ten goede komt. Toch smaakte het drankje dat bij de opening werd aangeboden volgens de Heemkring Opwijk-Mazenzele enigszins bitter en is er zeker sprake van een gemiste kans voor Opwijk.

Misschien zullen sommige mensen de wenkbrauwen fronsen bij die enigszins harde woorden. Hier en daar spreken mensen ons aan dat de Heemkring nu wel tevreden moet zijn dat de gemeente een nieuwe locatie heeft gecreëerd voor haar archief. Veel reden tot tevredenheid is er volgens de Heemkring –overigens veruit de trouwste gebruiker van het archief- echter niet. Zelfs niet al werd de (zoveelste) verhuis van het archief mede ingegeven door het feit dat er een meer centrale plaats voor het archief werd gezocht. Een argument dat wanneer de Heemkring dit opperde bij de verhuis naar Mazenzele enkele jaren geleden door het gemeentebestuur als niet relevant van tafel werd geveegd. Verstand komt nu eenmaal met de jaren zullen we maar denken.

Misschien moeten we voor een goede orde even terug in de tijd.

Ruim vijfentwintig jaar geleden lag de Heemkring aan de basis van de openstelling van het gemeentelijk archief voor geïnteresseerde bezoekers. In samenspraak met de gemeente stond de Heemkring in voor het beheer van het archief, zorgde samen met andere vrijwilligers voor ontsluitingsmiddelen, en begeleidde het bezoekers in hun zoektocht. Tot ieders tevredenheid overigens. Na een controle door het Rijksarchief stelde de vertegenwoordiger van de rijksarchivaris dat deze vrijwilligers schitterend werk leverden.

Op een bepaald ogenblik (1995) besliste de gemeente om de samenwerking op te zeggen en werd de Heemkring persona non grata bij een aantal politici (gemeentebestuurders). Een aantal onder hen verlaagden zich tot allerlei valse beschuldigingen van ontvreemding en wanbeheer. Beschuldigingen die nooit hard konden worden gemaakt en feitelijk maar één doel hadden: de ongebonden Heemkring en haar kritische bestuurders mond- en werkdood maken.

Vanuit de Heemkring hebben wij deze acties altijd betreurd. Het heeft alleen gezorgd voor heel wat negatieve energie die veel beter kon worden geïnvesteerd in een echt cultureel erfgoedbeleid.
Eén van de gevolgen van deze bruuske maatregel is geweest dat de Heemkring (noodgedwongen) is begonnen met de uitbouw van een eigen verzameling, ook van originele documenten. Nu, schier 20 jaar later, is die verzameling indrukwekkend. Duizenden documenten (16de-21ste eeuw), foto’s, boeken en andere publicaties, oude kranten en tijdschriften,… werden ons intussen overgemaakt door honderden sympathisanten en in dank aanvaard. Ze vormen mee de basis voor onze werking en worden zo veel ontsloten op onze website, via publicaties, tentoonstellingen en andere activiteiten,…

Als erfgoedvereniging vinden wij het desalniettemin een gemiste kans dat er vooralsnog geen (of geen betere) samenwerking kan worden opgezet met het gemeentelijk archief. De versnippering van erfgoedcollecties binnen onze gemeente is op langere termijn zeker geen goede zaak. Daarom dat wij, zelfs met alles wat er in het verleden is gebeurd, er voor blijven ijveren dat onze eigen collectie en de verzameling van de gemeente Opwijk op een of andere manier worden samengevoegd voor openstelling.

Toen de eerste plannen bekend raakten van de verhuis van het Opwijks Archief van Mazenzele naar de nieuwe lokalen op de Fläktsite (Doortstraat, deed de Heemkring dan ook het voorstel om als eerste stap naar een integratie ook een ruimte te voorzien voor de collectie van de Heemkring naast het gemeentelijk archief. Op die manier kon niet alleen onze verzameling ter beschikking worden gesteld van bezoekers, het betekende ongetwijfeld ook de eerste stap tot een toenadering tussen de gemeente en de vereniging.

Jammer genoeg werd deze piste quasi onmiddellijk door de gemeente en haar bestuurders afgevoerd. Zelfs op het ogenblik dat de provincie Vlaams-Brabant duidelijk maakte dat ze de inrichting van het nieuwe gemeentelijk archief alleen financieel wilde ondersteunen wanneer er effectief naar een integratie met de  archiefverzameling van de Heemkring (en eventueel van andere verzamelingen) werd gestreefd.

De gemeente weigerde zonder motivatie en de provinciale steun aan de gemeente is er daardoor niet gekomen. Blijkbaar vinden de gemeentelijke beleidsmensen het geen probleem om enkele tienduizenden euro’s extra gemeentelijk belastingsgeld te investeren in de infrastructuur voor het gemeentelijk archief om toch maar niet te moeten samenwerken met de Heemkring! Het aangeboden drankje bij de opening van het Opwijks gemeentelijk Archief smaakte dus niet alleen bitter, het was voor de Opwijkse belastingsbetaler ook erg duur.

Maar naast dit financieel gevolg voor de gemeentekas werd de Opwijkse burger (en andere belangstellenden) een tweede keer de dupe van het verhaal: de erg ruime archief- en documentatieverzameling van de Heemkring –zie hierboven- kan niet op een systematische manier raadpleegbaar gemaakt worden voor het publiek.

Wij kunnen vanuit de Heemkring alleen maar vaststellen en informeren. Tegelijkertijd blijven wij open staan voor elke dialoog en hopen wij dat ego’s en persoonlijke meningen opzij worden gezet voor het algemeen belang (daar zou politiek toch moeten over gaan, niet?).

Ondertussen zien wij de belangstelling van derden voor het Opwijks Gemeentelijk Archief sterk achteruit gaan. Een gemeentelijk archief hebben is één ding. Het passend ontsluiten voor bezoekers is nog iets gans anders. Misschien dat er dus eindelijk eens werk kan worden gemaakt van een inventaris van alle aanwezige documenten en voorwerpen. Bijvoorbeeld: de inventaris van het gemeentearchief van Mazenzele is nu, bijna 40 jaar na de fusie, nog niet eens aangevat. Nochtans is dat een wettelijke verplichting voor elke gemeente. En ook van het omvangrijke Deel 2 van de gemeentelijke archiefverzameling, de zogenaamde 'eigen verzameling', is er sinds 1995 geen inventaris of ander ontsluitingsmiddel meer beschikbaar. Een lijst of overzicht van de aanwinsten van pakweg de laatste 20 jaar (sinds 1995) kan niet voorgelegd worden…

Webpagina: http://www.heemkringopwijk.be/ob_ga_28-06-2014.htm.

 

2014-2019: herdenking 100 jaar Groote Oorlog.
 

Geplaatst op 12-02-2014

Ook in Opwijk wordt vanaf 2014 de Eerste Wereldoorlog bijzonder herdacht. Deze wereldbrand, die ook in onze dorpen verwoesting, miserie, honger en onnoemlijk menselijk leed teweegbracht, barste los begin augustus 1914, dus 100 jaar geleden.

Heemkring Opwijk-Mazenzele had de afgelopen decennia al herhaaldelijk bijzondere aandacht voor deze erg belangrijke periode in onze geschiedenis, met een grootse tentoonstelling (met publicatie) in november 1989 (in het nieuwe bibliotheekgebouw), het uitgebreid boek Getuigenissen van de «andere oorlog». Opwijk en Mazenzele (en omstreken) 1914-1918 (2004), diverse bijdragen in het HOM-tijdschrift en op de website www.heemkringopwijk.be,...
Onder meer dank zij belangrijke giften en door vele opzoekingen bezit onze vereniging een uitgebreide documentatie- en archiefverzameling over WO I.

In 2012-2013 verleenden wij onze medewerking aan het boek Oorlogsdagen, door Pieter Serrien (bij Manteau, sept. 2013). Wij werkten ook, op vraag van de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Opwijk, uitgebreid en gewaardeerd mee aan het project De Groote Oorlog in de Brabantse Kouters. Toen leven overleven was. Dit project omvat onder meer een reizende tentoonstelling en een tijdelijke fietsroute Relicten WOI. Dit project wordt gerealiseerd door Toerisme Brabantse Kouters vzw (waarvan Opwijk deel uitmaakt).

Nog dit voorjaar hebben wij twee initiatieven rond de herdenking WO I.

Op vrijdag 21 februari organiseren wij een geïllustreerde lezing Oorlogsdagen 1914-1918 in Opwijk, door auteur Pieter Serrien, aan de hand onder meer van het oorlogsdagboek 1914-1918 van Opwijkenaar Louis Lindemans.

Op zondag 27 april is het Erfgoeddag, met als jaarthema Grenzeloos 1914-1919. Wij belichten met een tentoonstelling en een publicatie de vele Opwijkenaars en Mazelaars die door de oorlogsomstandigheden over de landsgrenzen trokken en de groepen vreemdelingen die (tijdelijk) in onze dorpen verbleven. En het zijn er heel wat: naar Nederland, Frankrijk en Engeland gevluchte burgers, geïnterneerde soldaten in het neutrale Nederland, onze soldaten in opleiding of op verlof of in herstel in Frankrijk en Engeland, vrijwilligers en ontsnapte geïnterneerde soldaten die vanuit Nederland vertrokken om via Engeland en Frankrijk het Belgische front te vervoegen, krijgsgevangenen in Duitsland, soldaten in Frankrijk gestorven en begraven, naar Duitsland gedeporteerde arbeiders, Duitse bezettingssoldaten in Opwijk, Noord-Franse vluchtelingen (geëvacueerden) in Opwijk, Italiaanse soldaten in Opwijk (nov. 1918), bezettingssoldaten in Duitsland na de wapenstilstand,…

Meer info over ons herdenkingsprogramma WO I vindt je op onze webpagina's www.heemkringopwijk.net/HOM-alg/WO_I/index.htm.

Wie ons voor onze projecten nog meer informatie, documentatie, voorwerpen, foto's of archiefstukken in bruikleen wil bezorgen kan hiervoor terecht bij Jan Meeussen, Stationsstraat 13 (tel. 052-35 67 90) of Maurice Willocx, Bolstraat 93 (tel. 052-35 50 27). Oprechte dank.

 

 

Gedeeltelijke ontruiming begraafplaats Opwijk-centrum (graven van oud-strijders1940-'45 en het graf van een weggevoerde 1914-1918).
 

Geplaatst op 28-11-2013

Opwijk, 26 november 2013

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mijnheer de burgemeester,

Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:

gedeeltelijke ontruiming begraafplaats Opwijk-centrum.

Bij de graven die op de gemeentelijke begraafplaats Opwijk-centrum aangeduid zijn om vanaf 1 december e.k. te worden ontruimd, bevinden zich onder meer meerdere graven van oud-strijders 1940-'45 en het graf van een weggevoerde 1914-1918.

Hierbij pleiten wij voor een passende en eerbare oplossing voor het graf van deze mensen.

Het feit dat de betrokken graven niet gelegen zijn op het ereperk mag o.i. geen enkel verschil uitmaken voor het respect en waardering die onze gemeenschap dient op te brengen voor deze oud-strijders en oorlogsslachtoffers.het

Met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

 

Gewenste Open Monumentendag 2013 in Mazenzele
 

Geplaatst op 10-08-2013

Opwijk, 29 juni 2013

Kerkraad Sint-Pietersbanden Mazenzele
t.a.v. voorzitter Henri VERMEIR
Dorp 8
1745 MAZENZELE

Mijnheer de voorzitter, geachte leden van de Kerkraad,

In bijlage vindt u het advies van de Dienst Publiekswerking van de provincie Vlaams-Brabant in verband met de mogelijke openstelling van de Sint-Pieterskerk met Open Monumentendag op 8 september e.k.

Wij verwijzen naar onze brieven van respectievelijk 27 april en 3 juni 2013.

Het is ook duidelijk dat, indien Open Monumentendag zou kunnen plaatsvinden vanuit de Sint-Pieterskerk, dit ook een bijzonder goede gelegenheid zou zijn om uw recente oproepen voor  teruggave van de kunstvoorwerpen van de kerk te herhalen en kracht bij te zetten. 

Hierbij vragen wij dan ook opnieuw uw toestemming om de kerk te mogen gebruiken als OMD-locatie op 8 september.

Uiteraard blijven beschikbaar voor elke gewenste bijkomende informatie.

In de hoop op een spoedig gunstig gevolg, verblijven wij,

met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

Opwijk, 3 juni 2013

Kerkraad Sint-Pietersbanden Mazenzele
t.a.v. voorzitter Henri VERMEIR
Dorp 8
1745 MAZENZELE

Mijnheer de voorzitter, geachte leden van de Kerkraad,

Wij namen kennis van uw negatief antwoord in uw brief van 27 april jl. op onze vraag voor openstelling van de Sint-Pieterskerk met Open Monumentendag (OMD) op 8 september e.k.

Wij hebben alle begrip voor uw hoop om de binnenrestauratie van de kerk (elektriciteit, verwarming,…) zo snel mogelijk te laten aanvatten. Maar gezien de huidige stand van de (gesubsidieerde) dossiers lijkt ons deze kans eerder klein.

Het zou erg jammer zijn dat, indien de binnenwerken begin september toch niet in uitvoering zijn, Open Monumentendag in Mazenzele niet zou kunnen plaatsvinden vanuit de kerk. Ook omdat de huidige restauratiewerken slechts konden gebeuren na de bescherming van de kerk (op initiatief van onze Heemkring) en door de bijhorende zware subsidiering van de Vlaamse overheid (Agentschap Onroerend Erfgoed) die zelf mee aan de basis staat van het initiatief van Open Monumentendag  Vlaanderen.
Open Monumentendag draagt ook in niet geringe mate bij tot het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor dergelijke publieke investeringen met belastinggeld van buiten het eigen dorp.

Hierbij vragen wij dan ook opnieuw uw toestemming om de kerk te mogen gebruiken als OMD-locatie op 8 september.

Uiteraard hebben wij er alle begrip voor dat onze plannen gewijzigd moeten worden, wanneer de werken in september toch aan de gang zouden zijn.
Wij engageren ons dan ook graag om, indien de werken toch zouden verhinderen dat de kerk hiervoor gebruikt wordt, de OMD-activiteiten te laten plaatsvinden vanuit een locatie in de onmiddellijke omgeving van de kerk.
In dat geval denken wij wel dat het interessant kan zijn om de restauratie te integreren in het dagprogramma, bijvoorbeeld door een bezoek aan de restauratiewerken te integreren in de wandeling die we voorzien in het programma (langs het beschermd onroerend goed in Mazenzele-dorp), uiteraard ook in overleg met de bouwheer, de architect en de aannemer.

Vanuit die optiek vragen wij dan ook of uw beslissing kan heroverwogen worden.

In de hoop op een spoedig gunstig gevolg, verblijven wij,

met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

Opwijk, 27 april 2013

Kerkraad Sint-Pietersbanden Mazenzele
t.a.v. voorzitter Henri VERMEIR
Dorp 8
1745 MAZENZELE

Mijnheer de voorzitter, geachte leden van de Kerkraad,

Op zondag 8 september 2013 vindt de volgende editie van de Open Monumentendag plaats. De 25e verjaardag van Open Monumentendag geeft aanleiding tot een feesteditie met de bedoeling het beste van wat de Open Monumentendag de afgelopen jaren te bieden had, in de kijker te plaatsen.

De Heemkring Opwijk-Mazenzele is reeds jaren een trouwe deelnemer aan de Open Monumentendag. Elk jaar opnieuw tracht onze vereniging een programma uit te werken dat aansluit bij het jaarthema.
Voor deze jubileumeditie is dat niet anders. Mede dankzij de deelname aan Open Monumentendag is er de afgelopen jaren een toenemende belangstelling geweest voor het erfgoed in Opwijk en Mazenzele. De Heemkring heeft daarbij een erg actieve rol gespeeld, onder andere door initiatieven te nemen zodat een aantal gebouwen een beschermd statuut kregen.

Vanuit die vaststelling zouden wij voor de feesteditie graag een aantal van die verwezenlijkingen extra in de kijker plaatsen. Meerbepaald dachten wij aan de kerk van Mazenzele als centrale ankerplaats om van daaruit onder andere de beschermde Dries en de beschermde molen te bezoeken.

Met dit schrijven zijn wij dan ook zo vrij uw toelating te vragen om op zondag 8 september de kerk van Mazenzele te kunnen gebruiken voor de organisatie van Open Monumentendag. Naast een bezoek aan de kerk en de organisatie van een kleine expo over de bouwgeschiedenis en de recente restauratie willen we van hieruit een wandeling maken langs Dries en molen.

Uiteraard zijn wij graag bereid in onderling overleg de modaliteiten en andere praktische afspraken te maken m.b.t. de organisatie van deze activiteit.
In functie van de naderende inschrijvingsdatum voor deelname aan Open Monumentendag hadden wij graag zo snel mogelijk uitsluitsel gehad over het al dan niet mogelijk zijn van onze vraag.

In de hoop op een spoedig gunstig gevolg, verblijven wij,

met hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

 

Verkavelingsaanvraag 'Matexi' te Mazenzele (Steenweg- Molenstraat-Heerbaan, 45 kavels) – 3de openbaar onderzoek
 

Geplaatst op 08-08-2013

Opwijk, 7 augustus 2013

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Opwijk

Gemeentehuis

1745 OPWIJK

Mijnheer de burgemeester,

Mevrouwen en heren schepenen,

Betreft:

 verkavelingsaanvraag 'Matexi' te Mazenzele (Steenweg- Molenstraat-Heerbaan, 45 kavels) – 3de openbaar onderzoek

In het kader van het nieuwe openbaar onderzoek wensen wij hierbij onze opmerkingen en bezwaren te geven in verband met de verkavelingsaanvraag 'Matexi' te Mazenzele (45 kavels).

Opmerkingen en voorstellen:

1.

Gelet op de omvang van het project, de gunstige bodemkundige omstandigheden en de geschiedenis van de regio is de kans groot dat er op het terrein (tussen de oude heerweg Brussel-Dendermonde –nu Schaapheuzel, Heerweg, Lepelstraat, Zottegemstraat,…- en de woonkern Dorp-Dries) archeologische relicten aanwezig zijn.

Wij pleiten dus voor voorafgaandelijk archeologisch onderzoek, o.m. overeenkomstig de bepalingen van het 'archeologiedecreet' (1993 en latere aanpassingen).

Wij verwijzingen hieromtrent ook naar het advies van Onroerend Erfgoed (Vlaamse overheid) over dit verkavelingsproject, dat de gemeente op 27 juli jl. ontving.

2. (Verplaatste) voetweg nr. 21:

Het kan toch niet dat men een buurtweg (trage weg) zomaar laat samenvallen met een rijweg voor auto's. Dit zou neerkomen met een feitelijke afschaffing van de buurtweg. Dit is niet voorzien in de procedures.
Wij pleiten voor het zichtbaar behoud, met andere materialen en materiaalkleur, van de voetweg (buurtweg) op het nieuwe tracé langsheen (naast) het traject van de verkavelingsstraten.
De nodige voorzieningen dienen geplaatst te worden (paaltjes) om de beletten dat auto's op de zate van de weg geparkeerd of gestationeerd worden. Cfr. verkaveling 'Van Limberghen' in Zottegemstraat,…

3. Buurtweg nr. 5 (voet- en fietsweg)

Wij pleiten voor een uitvoering in monolitisch materiaal (en dus niet in klinkers), overeenkomstig de bepalingen van het Vademecum Fietsvoorzieningen (Mobiel Vlaanderen).

Er dient een afdoende bescherming naar de open beek toe geplaatst te worden.

4. De gemiddelde oppervlakte van de ontworpen verkavelingspercelen bedraagt slechts 3,06 a., dus ruim minder dan de helft van de aanpalende bebouwde percelen. Men kan dus moeilijk spreken van een goede integratie in het bestaande percelenpatroon.
5. Het geheel van de verkaveling (45 percelen) is geen aaneengesloten blok, maar is een zigzagaaneensluiting van beschikbare terreinen tussen bestaande bouwpercelen. Het geheel wordt volgepropt met woningen. Op meerdere plaatsen geeft dit aanleiding tot hinderlijke buursituaties met bestaande woningen en tuinen.
6. De nog bestaande boomgaarden worden opgeofferd voor dit verkavelingsproject. Er is hiervoor geen enkele compensatie voorzien.
7. Een project met 45 verkavelingspercelen betekent ca. 70-80 auto's (m.i.v. bezoekers) die, ondanks de (weinige) parkeerplaatsen die voorzien worden, veelal op de straat (zonder voet- of fietspad!) zullen geparkeerd of gestationeerd worden, vooral 's avonds en tijdens de weekends en andere niet-werkdagen.

Wij pleiten voor afzonderlijke parkeerplaatsen, bij voorkeur aan de rand van de verkavelingsbebouwing (cfr. parkeerzones in Konkelgoed).

8. Voor een geheel van 45 nieuwe woningen (een huizenuitbreiding voor Mazenzele van schier ca. 10 % ), zou de aanwezigheid van een aangepast en goed uitgerust speelterrein voor de kinderen meer dan wenselijk zijn. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de kinderen van deze wijk de erg drukke gewestweg moeten oversteken om naar het speelterrein aan de Gildelaan te gaan. Het nieuwe speelterrein zou ook vlot toegankelijk moeten zijn voor de jeugd van de omliggende (bestaande) straten.
9. Enkele opmerkingen bij de stedenbouwkundige voorschriften van het verkavelingsontwerp:
- 2.1.B.: bouwlijn op 5,00 m. achter de rooilijn. Dit te weinig. Als er een doorsnee auto op de oprit staat, staat hij deels op de openbaren weg.
- 2.1.B.: bouwdiepten 15,00 en 12,00 is te veel voor dergelijke ondiepe percelen
- 2.1.C.: kroonlijsthoogte max. 6,20 m.: te veel.
- 2.1.C.: beter geen keuze laten tussen hellende en platte daken.
- 2.1.D.: carport 21 m2 en hoogte 3,50 m.: te groot en te hoog.
- 2.2.A.: bijgebouwen op min. 1,00 m. van de perceelsgrens: te weinig (geeft vuile en verwaarloosde zones)
- .2.B.: oppervlakte bijgebouwen 40 m2: de groot voor zulke kleine percelen.
- ...
6. De benaming 'Ranakker' voor het verkavelingsontwerp is overgenomen van documenten (lijsten) bij het hedendaags kadastraal plan. Dergelijke documenten hebben geen enkele toponymische waarde. 'Ranakker' is een schrijffout voor Rau(w)akker (ruwe, moeilijke, rauwe, zwaar te bewerken akkergrond of 'Ruwe akker': onbeploegde, braak liggende akker. De Mazelse Rau(w)akker strekte zich uit langs weerszijden van de bestaande Steenweg (ter plaatse: 'Kayenacker'.

Wij pleiten voor een toponymisch correcte naam voor de verkaveling (en woonwijk).


Het HOM-bestuur wenst dat deze opmerkingen en voorstellen opgetekend worden in het proces-verbaal van het openbaar onderzoek en in het dossier gevoegd worden. Wij vragen dat elk van onze opmerkingen en bezwaren zou onderzocht en beantwoord worden.

Graag ontvangen wij een antwoord met het gevolg dat aan onze opmerkingen en bezwaren gegeven wordt.

Met de meeste hoogachting,

voor het HOM-bestuur,

Maurice WILLOCX

Ingo LUYPAERT

bestuurder

voorzitter

Archeologie: geen noodzakelijk kwaad maar onderdeel van een traject
 

Geplaatst op 04-07-2013

Archeologie: geen noodzakelijk kwaad maar onderdeel van een traject

Iedereen met bouwplannen weet dat hij/zij op zoek moet naar een architect en ook de inzet van een veiligheidscoördinator is ondertussen ingeburgerd. Het blijft dan ook eigenaardig dat, wanneer archeologen op het bouwterrein van een openbaar bestuur verschijnen, veel gemeentebestuurders dit nog steeds beschouwen als een noodzakelijk kwaad dat alleen maar geld kost.

De archeologiebepalingen zijn immers niet nieuw. Sinds 1993 is er een archeologiedecreet in Vlaanderen. De Vlaamse overheid heeft ondertussen ook het verdrag van Malta geratificeerd. Dit geeft het internationale kader aan voor de bescherming van het archeologisch erfgoed.

Het archeologisch bodemarchief is immers erg kwetsbaar. Gedurende duizenden jaren heeft de bodem sporen van menselijke activiteit opgenomen. Wanneer men werken gaat uitvoeren in die bodem, wordt ook dat geduldig opgebouwde archief onherroepelijk vernield. Men heeft er dus alle belang bij dat in dat geval het bodemarchief zo wetenschappelijk mogelijk wordt gedocumenteerd. Precies dat is de bedoeling van archeologisch onderzoek: zoveel mogelijk informatie verzamelen en de vondsten buiten het terrein bewaren.

Maar in feite is dat maar de meest aangewezen optie. Archeologie is destructief. Daarom is het veel beter het bodemarchief ongemoeid te laten en het dus ter plaatse te bewaren. Het Verdrag van Malta ijvert daarvoor. Bijvoorbeeld door bepaalde zones te gaan beschermen of door van in de planningsfase van het bouwwerk rekening te houden met de aanwezigheid van archeologische overblijfselen, zodat plannen eventueel kunnen worden bijgestuurd. In laatste instantie, als het echt niet anders kan, kunnen zaken worden opgegraven. Dat moet door voldoende wetenschappelijk geschoold personeel gebeuren. Het Verdrag van Malta geeft ook aan dat de zgn. veroorzaker van de werken deze kosten moet betalen. In Vlaanderen wordt de bouwheer als de veroorzaker beschouwd.

Bovendien bestaat een archeologisch traject uit meer dan opgraven alleen. Er moeten ook nog analyses van de vondsten gebeuren, bevindingen moeten worden gepubliceerd, de resultaten ontsloten (zowel naar een professioneel als naar een geïnteresseerd publiek), vondsten getoond en optimaal bewaard.

Archeologisch onderzoek mag dan ook niet langer behandeld worden als een noodzakelijk kwaad, maar als een te verwachten onderdeel van een bouwtraject voor publieke instellingen.

In het kader van het Vlaams Archeologiedecreet (1993) vonden in Opwijk en Mazenzele de laatste jaren een aantal archeologische opzoekingen plaats, onder meer tijdens de aanleg van de Fluxys-aardgasleiding (1997-'98), op de vroegere Nijdropsite (2006), op en nabij het vroegere kerkhof rond de Sint-Pauluskerk (2008), op de Borchtsite Opwijk (2008), in de Millenniumwijk (2007-2009), in en rond de Sint-Pieterskerk van Mazenzele (2012), op de Vetweyde (2012-2013).

De gedetailleerde resultaten (onderzoeksrapporten) van elk van deze archeologische interventies zijn beschikbaar op de website van Heemkring Opwijk-Mazenzele.

Surf hiervoor naar heemkringopwijk.net/arch/rapporten.

 

 


www.heemkringopwijk.net - Print:
© Heemkring Opwijk-Mazenzele (HOM) 1999-